Esztergom

Engedély nélkül bontotta a gépkocsironcsokat, mintegy 130 köbméternyi hulladékot halmozott fel

Felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki azzal a férfival szemben, aki két esztergom-kertvárosi ingatlanon gyűjtött, tárolt hulladékot, illetve engedély nélkül bontott gépkocsironcsokat.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2020 elejétől hatósági engedély nélkül hulladék gépkocsironcsokat vásárolt, majd azokat egy esztergom-kertvárosi bérelt ingatlanon szétbontotta. Egyes részeit értékesítette, illetve a gépkocsi tartozékokat tárolta és gyűjtötte, amely között veszélyes hulladékként fáradt olaj és vegyszer is volt.

A bérelt ingatlanon a férfi 2021. augusztus 26-ig több mint 100 köbméter hulladékot halmozott fel, ezek között 12 darab hulladék gépjármű, 3 köbméter gépjármű bontásból származó hulladék, 50 darab gumiabroncs hulladék, 7 köbméter kommunális hulladék, 1 darab 200 literes olajos hordó olaj tartalommal, 400 kg fémhulladék, 200 kilogramm elektromos hulladék volt.

Az elkövető az általa lakott másik, esztergom-kertvárosi ingatlanon 2021. szeptember 23-áig 30 köbméternyi hulladékot, ezek között 4 darab autóroncsot, 80 kg savas akkumulátorhulladékot valamint az udvaron különböző kupacokban gumiabroncsokat, építési és települési hulladékot vegyesen gyűjtött és tartott, ezek a hulladékok nem az ingatlanon keletkeztek.

A vádlott a felhalmozott hulladékot a büntetőeljárás során mindkét ingatlanról elszállította, a szennyezett földet eltávolította. Az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntette miatt indult ügyben a vádlottal szemben jogerősen 1 év – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetést szabott ki. A büntetővégzés jogerős, azt az ügyész is tudomásul vette.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék