Esztergom

Esztergom csatlakozott a Szent István 2025 programsorozathoz

Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzatának képviselő-testülete a június 15-én tartott testületi ülésén többek között arról is döntött, hogy Esztergom is csatlakozik a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület által indított „Szent István 2025” programsorozathoz.

2025-ben ünnepli az ország az államalapítás 1025. évfordulóját. A Szent István 2025 programsorozat elsődleges célja a nemzeti önbecsülés erősítése. Az államalapítás 1025. évfordulójára való előkészületként, államalapító magyar királyunk életművének megismertetésére és további kutatására Szent István 2025 címmel ötéves programsorozatot indított az Emberi Méltóság Tanácsa és a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület.

A 2020. évben meghirdetett kezdeményezés deklarált célja Szent István teljes szellemi örökségének újra felfedezése, hogy a nemzeti önbecsülésre, a tudásszomjra és a magyarság valós történetének bemutatására irányuló törekvések egyesüljenek.

A kezdeményezők szándéka szerint a programsorozat minden évének saját tematikája van, amely Szent István örökségének egy-egy elemére irányítja a figyelmet. E tematikus programok érintik a király állam- és egyházszervező tevékenységét, a szent korona jelentőségét, Szent István nemzetiségekhez fűződő viszonyát és külpolitikáját is.

A szervezők kiállításokat, kulturális rendezvényeket, tudományos konferenciákat rendeznek a Kárpát-medencében.

Az eseménysorozat megrendezésében együttműködik – egyéb szervezetek és kulturális intézmények mellett – a Magyarságkutató Intézet, a Rákóczi Szövetség és a Professzorok Batthyány Köre is. A programsorozat fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója.

Esztergom, Szent István városa, akinek államalkotó tevékenysége, életműve példaértékű a mai nemzedékek előtt is. A nemzet bölcsőjeként, annak történelmi fővárosaként kötelességünk és felelősségünk is államalapító királyunk örökségének méltó ápolása, ezért döntött úgy a képviselő-testület, hogy Esztergom Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködik a Szent István 2025 programsorozat megvalósításában.

Az együttműködés alapvető célja, hogy az együttműködő felek kölcsönösen segítsék egymás kulturális, ismeretterjesztő, közösségteremtő, nemzeti értékeink feltárását, megismerését és megőrzését szolgáló tevékenységét. Ennek keretében tudományos konferenciák, kiállítások, kulturális rendezvények és ünnepségek szervezésével kerül bemutatásra Szent István államszervező és egyházi munkássága.

Forrás: esztergom.hu
Borítókép: szoborlap.hu

Megosztás