Esztergom

Kézilabda: az Esztergomi Vitézek RAFC bemutatta Elek Gábort

Az új szakmai igazgató, Elek Gábor vezetésével, jelentős célokkal vág neki a következő éveknek az Esztergomi Vitézek RAFC női kézilabdacsapata. Ezzel kapcsolatban tartottak sajtótájékoztatót június 16-án, az esztergomi Suzuki Aréna Pézsa Tibor termében.

Új időszámítás veszi kezdetét az Esztergomi Vitézek RAFC női kézilabdázóinál 2023 nyarától. Az idén negyven éves klubnál (amelynél a rögbi, a labdarúgás, a floorball, az atlétika, a fitnesz és a röplabda is otthonra lelt az elmúlt esztendőkben, évtizedekben) 2015-ben kezdődött a munka a kézilabdás szakosztályban. A Vitézek biztos háttérrel bíró, példaértékű sportközösség, megbízható vezetőkkel és felkészült szakemberekkel. Az újjáéledő esztergomi kézilabda öt év alatt megtízszerezte a sportágat versenyszerűen űzők létszámát. Az átfogó kézilabda-fejlesztés víziójában misszióként tekintenek arra a klubnál, hogy a helyi iskolák bevonásával magas szintű, több száz fős utánpótlás tömegbázist építsenek fel férfi és női vonalon egyaránt, továbbá, hogy helyi és hazai klasszisok, minőségi sportolók vezérletével országos ismertségre tegyen szert az együttes, amely a nemzetközi körforgásba is bekerülne idővel, ezáltal is segítve a fiatal tehetségek karrierépítését a sportágban.

Az építkezés az előzetes tervek szerint haladt eddig az NB II Északi csoportjában az előző idényben a második helyen végzett együttesnél, ennek köszönhetően az egyesület immár megérett arra, hogy profi szemlélet mentén törjön előre a fejlődés útján. Az infrastrukturális alapok megfelelőek, a klub működése is megfelelően felépített és szervezett, a pénzügyi háttér helyi szponzorok bevonásával és segítségével biztos és stabil alapokon nyugszik. A cél minőségi sportolói bázis kialakítása, hogy az előttünk álló években az NB I-ben is sikeres csapat épüljön fel Esztergomban. Ennek szellemében alakították ki a szakmai stábot, amelynek első és egyik legfontosabb mérföldköve a Ferencváros női csapatát az elmúlt tizenöt évben irányító, a zöld-fehérekkel két magyar bajnoki címet, három Magyar Kupát, két KEK-et és egy Bajnokok Ligája-ezüstérmet nyerő, korábbi női szövetségi kapitány, Elek Gábor szakmai igazgatóvá való kinevezése.

A kiváló trénert pénteken sajtótájékoztató keretén belül mutatta be a klub a Suzuki Aréna Pézsa Tibor termében. Az új szakmai igazgató mellett Karvalics Tamás vezetőedzőként, az FTC-től az idény végén 18 év után elbúcsúzott klublegenda, Szucsánszki Zita erőnléti edzőként, Mezőségi Irén technikai vezetőként dolgozik a célok elérésében.

Neuzer András, klubelnök: „Azt szeretem, ha annak mutatjuk magunkat, amik vagyunk. Negyven éve alakultunk, amatőr szinten működünk, de ez nem jelenti azt, hogy a jövőben is szeretnénk ezen a szinten maradni. Tudom, hogy kézilabdában nagy célokat csak profi szemlélettel lehet elérni. Látjuk magunk előtt az utat, ki is világítottuk magunknak és ezek az energiapontok ott lesznek az út végén is. Ezekből az energiapontokból kell töltődnünk egy, két vagy öt év múlva is, hogy sikeresek legyünk. Ez a cél: sikeres csapatot építeni, ami csak minőségi szakmai munkával valósulhat meg. Ezzel a munkával megjönnek az eredmények is, megvalósulhat az első osztályú szereplés is és akkor a támogatói kör is tovább bővülhet. Dolgozni kell, csak jól. Három pillérre alapozunk. Az egyik a szakma, amihez játékosok, minőségi szakemberek és tapasztalt vezetőkre van szükség, az elmúlt nyolc évben eddig eljutottunk. A másik pillér a város: legyen egy közeg, amely akarja a minőségi sportot, azt, hogy olyan közösségben sportoljon a jövő nemzedéke, ahol van perspektíva. Márpedig az esztergomi polgárok befogadóak. A harmadik stabil pont az anyagi forrás. Megteremtettük azt a hátteret, ami az NB I-hez is belépőjegyet jelenthet. Mottónk: mindenki annyit adjon, amennyit a lehetőségeihez mérten adhat.”

Elek Gábor, szakmai igazgató: Érdekelt a lehetőség. Engem jobban vonz az építkezés, mint a felújítás. Itt építkezünk, nagy perspektívát látok benne, ennek mérten vágunk bele a munkába. Ki kell alakítani egy munkarendszert, megtervezni a jövőt, megtalálni mindenki pozícióját. Az eleje melós lesz, de ha beáll egy rendszer – én mindig a rendszerekben hiszek –, akkor minden gördülékenyen megy majd. A legfontosabb, hogy mindenkinek megtaláljuk a helyét a csapatnál, a klubnál, utána lehet tervezni edzésszámot, programot. Izgalmas és szép feladat előtt állunk, nagyon remélem, hogy meg tudjuk valósítani azt, amire szövetkezünk. Ebbe beletartozik az is, hogy Esztergom környékét egyesítsük, itt tartsuk a régió tehetségeit, hogy ne különböző akadémiákra menjenek el innen. Ez is nagyon fontos feladat, amit meg kell tudni oldanunk.”

Karvalics Tamás, vezetőedző: „Nagyon izgatottan várom a következő idényt. Amikor megtudtam, hogy Elek Gábor is csatlakozik hozzánk, akkor kíváncsi voltam, hogyan néz majd ki a közös munka, de az első megbeszélések alapján abszolút pozitívak a várakozásaim. A kezdődő karrieremben nagyszerű lehetőség, hogy egy ilyen tapasztalt szakmai vezetőtől tanulhatok. Az ő irányításával teljes mértékben megalapozott és reális cél a jövőbeli NB I-es cél. Próbáltunk olyan játékosokat keresni, hogy ne kelljen minden idény előtt újjáépíteni a keretet, már most olyan állománnyal kezdünk dolgozni, amellyel magabiztos győzelmeket aratva tudunk csapatot építeni.”

Hernádi Ádám, Esztergom Megyei Jogú Város polgármestere: „A városvezetés minden olyan projektet támogat, ami jó Esztergomnak. Nagyon fontos tényező, hogy minden helyi sportegyesület támogatásáról egy szakmai bizottság dönt, meghatározott szempont rendszerek szerint. Lehetőségeink szerint mindent támogatunk, ami fontos a településnek, a kézilabda is ilyen. Azt vallom, ha jönnek az eredmények, akkor jönnek a támogatók is. Tekintettel arra, hogy a kétezres évek elején Esztergomban már volt NB I-es női kézilabdacsapat, ezért mondhatom, nagyon sok esztergomi várja, hogy a város együttese visszatérjen a korábbi szintre. Gimnazistaként jártam a kézilabda-mérkőzésekre, a város – lehetőségeihez mérten – minden támogatást meg fog adni. Esztergomban helye van egy első osztályú csapatnak.”

Balról jobbra: Hernádi Ádám, Henger István, Hernádi Zsolt

Röviden az Esztergomi Vitézek RAFC-ról

Az 1983-ban alapított Esztergomi Vitézek RAFC-nál hét sportágban csaknem hatszázan sportolnak felnőtt- és utánpótlásszinten. A Rugby Club Hotel és Sportcentrum rögbipályája, közösségi és kulturális terei és terasza (az egész terület több mint nyolcezer négyzetméter) a sportesemények mellett alkalmas egyéb nagy rendezvények, koncertek lebonyolítására, edzőtáborok befogadására, elszállásolásra, vendégül látásra, étkeztetésre. Idén februárban adták át az impozáns Suzuki Arénát, amely méltó helyszíne a sportrendezvényeknek és sportfoglalkozásoknak. Az egyesület füves teniszpályája egyedülálló az országban, míg a strandröplabdapálya átalakítás és bővítés előtt áll, hogy alkalmas legyen strandkézilabda-versenyek és mérkőzések lebonyolítására is.


Fotók: dorogimedence.hu

Megosztás