Esztergom

Esztergomi és annavölgyi értékkel is gyarapodott a vármegyei értéktár

Négy újabb érték felvételéről döntött egyhangúlag a Popovics György elnökölte vármegyei értéktár bizottság csütörtökön. Szűkebb hazánk „kincseinek” száma ezzel kettőszázhétre emelkedett.

Esztergom és Annavölgy egy-egy értékjavaslatát, valamint két rédei büszkeséget emelt értéktári rangra a vármegyei bizottság. Az ülésen tájékoztatót is megismertek a nemrégiben lezajlott vármegyei értéktári vetélkedőről.

Az esztergomi Balassa Bálint Vegyeskar 1948-ban alakult, és a mai napig fontos szerepet tölt be Esztergom város kulturális életében. 2016-tól a vegyeskar vezetője Udvardyné Pásztor Ágnes karnagy, az Esztergomi Zeneiskola igazgatója. Az idén 75 éves kórus műsora igen gazdag, a régi korok mellett megszólaltatja a XX. század modern kórusművészet mesterműveit és a mai magyar szerzők legjobb alkotásait. Külföldi és hazai fellépéseivel, elnyert díjaival nem csak a város, hanem egész vármegyénk jó hírét öregbíti.

Az Annavölgyi Téli „Túlélő” Túra ötlete, még a 90’-es évekre nyúlik vissza. Bánhidi József, Annavölgy polgármestere családi programként indította útjára. Az évek során településeket, ismeretlen embereket összekötő, megmozgató, hagyományőrző, értékteremtő és közösséget kovácsoló rendezvénnyé vált, amely több mint 20 év után is, még mindig, növekvő érdeklődést mutat. 2022-ben hétszáznál is többen jelentkeztek rá. A rendezvény sikeressége megmutatja, hogy egy viszonylag egyszerű program is sokat tud adni az embereknek. A túrán minden korosztály képviselteti magát.

A rédei Esterházy-kastélypark és 24 Fenyő Tanösvény Réde büszkesége, amely akár egésznapos programot kínál látogatásakor. A kastély maradványaiból, a parkból, a tanösvényből, a 24 fenyő csoportjából és az intéző házból álló terület olyan különleges együttes, amely természeti, vadászati és történelmi értékeket egyesít. A tanösvény betekintést nyújt – többek között – az egykori Esterházy Park növény- és állatvilágába, bemutatja az itt található erdőtársulásokat, fajokat, de emlékképeket villant fel a grófi család életéből, az általuk létesített park egykori pompájáról is.

Ugyancsak Rédén található a Lesalja majori épületegyüttes a Cuha-és a Hajmás-patak összefolyásánál, rendkívül szép természeti környezetben.  A majorból közelről látszódnak az Öreg-Bakony hegyei.

A Lesaljai épületegyüttes is eredetileg a mezőgazdálkodás céljaira szolgált és csak az 1920-as évek elején alapítja gróf Esterházy Pál a keményítőgyárat a környéken termelt burgonya feldolgozására. A gyárépületeket a környéken bányászott mészkőből építették. Figyelemre méltó az egyszerű, tájba illeszkedő alakjuk és kiépítésük. A különleges építészetű cselédházak felújítottan őrzik a korabeli építészeti formát. Az egyik épület padlásterében régi, ritka háztartási és mezőgazdasági eszközök gyűjteménye lelhető. Mindezek nyitvatartási időben látogathatók is.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzat