Esztergom

Eltiltották a vezetéstől, többször is a volán mögé ült

Egy év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki korábban bódult állapotban teherautóval szándékosan ütközött össze élettársa személygépkocsijával. A férfi ezt követően járművezetés eltiltás hatálya alatt háromszor is a volán mögé ült.

A bíróság 2021-ben a férfit közúti veszélyeztetés bűntette, bódult állapotban járművezetés vétsége és rongálás bűntette miatt ítélte 1 év, végrehajtásában 1 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, 100.000 Ft pénzbüntetésre, valamint 2 év 6 hó közúti járművezetéstől eltiltásra. Az ítéletben megállapított tényállás szerint az elkövető 2018. június 21-én Esztergom-Kertváros lakott területén bódult állapotban vezetett egy tehergépkocsit, amellyel utast is szállított. Haladása során a férfi észlelte, hogy élettársa egy személygépkocsit vezet, amelyben férfi utast szállított. Amikor a nő észrevette a vádlottat, a járművel tolatni kezdett, így távolodott az elkövetőtől. A vádlott a tehergépkocsival utolérte a tolató gépkocsit, majd szemből, szándékosan nekihajtott a gépkocsi elejének, ezzel abban 654.801 Ft kárt okozott.  A nő az ütközés után is folytatta a hátramenetet az áruház parkolójába, ahol a vádlott újra szándékosan nekiütközött a személygépkocsinak. Ezután a nőnek sikerült kikerülnie a tehergépkocsit, és a füves területen keresztül áthajtva visszatért a járművel a főútra. Az elkövető az élettársa után hajtott, majd Esztergom lakott területén, a Kiss János altábornagy úton a személygépkocsi előzésébe kezdett, eközben a tehergépkocsival szándékosan nekiütközött a személygépkocsinak. A nő tovább tudott haladni, és bekanyarodott az Esztergomi Rendőrkapitányság elé, ahol megállt.

A vádirat szerint az elkövetőt a bíróság előbb 2019. október 22. napjától 2022. január 22. napjáig, majd 2021. február 1. napján jogerős ítéletével 2 év 6 hónapi időtartamra tiltotta el a járművezetéstől. Az elkövető a kétszeri eltiltása ellenére 2021. május 23-án Esztergomban, a Táncsics Mihály úton személygépkocsit vezetett.

A járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt indult ügyben az Esztergomi Járási Ügyészség vádirata alapján az Esztergomi Járásbíróság halmazati büntetésül az elkövetőt 1 év 8 hó börtönbüntetésre, 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra, valamint 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az elsőfokú ítélet kihirdetését követően az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlott és a védő fellebbezést jelentett be.

Forrás: Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség