Hírek

Szent Adalbert-díjakat adtak át Esztergomban

Április 22-én, szombaton az Esztergomi Bazilikában szentmise keretében adták át a Szent Adalbert-díjakat. A koncelebrált szentmisét Mohos Gábor, esztergom-budapesti segédpüspök mutatta be – írja a Magyar Kurír.

A Szent Adalbert-díjat még Paskai László bíboros, esztergom-budapesti érsek alapította 2001. december 30-án, Szent Család ünnepén. A Szent Adalbert-érem olyan világi személyeknek adományozható, akik a főegyházmegyéhez tartozó valamely egyházi szervezetet segítve magas színvonalon hozzájárultak a feladatok eredményes ellátásához, a célok megvalósításához, a keresztény értékek gyarapításához. A kitüntetendők személyére az e célra létrehozott bírálóbizottság tesz javaslatot – a beérkező indítványok elbírálása után – a főpásztornak. Az elismerést minden évben április 23-hoz, Szent Adalbert, a főegyházmegye védőszentje emléknapjához kapcsolódóan adják át.

Az Esztergomi Bazilikában bemutatott szentmise végén, még a záró áldás előtt Mohos Gábor összesen tizenegy személynek – köztük a dorogi születésű Dimitrov Lászlónak, az Esztergomi Bazilika műszaki felügyelőjének, illetve a szintén dorogi születésű Ferenczy Rudolf egyházzenésznek, evangélizációs szolgálattevőnek – adta át a Szent Adalbert-díjat.

A két dorogi születésű díjazott méltatása:

Dimitrov László: Dorogon született, 1972. augusztus 31-én. Kiemelt elhivatottsága az Esztergomi Bazilika–Főszékesegyházban betöltött műszaki felügyeleti munka, az immár nyolc éve folyamatos gondnoksági feladatok ellátása. Nagylelkűsége, megbízhatósága, szakmai és emberi tisztessége bebizonyosodott a Kincstár átépítésekor, valamint a Főszékesegyház jelenleg is zajló felújítási munkálatai során. Munkaidőn és elvárásokon túl példás magatartást tanúsít, messzemenően szem előtt tartva és képviselve az Egyház és a bazilika érdekeit, ily módon nélkülözhetetlen szolgálatot tett és tesz a közösségnek. Lakóhelyén, Piliscséven több perióduson át, mint megválasztott alpolgármester a falu életében is segítő személyként ismerhették meg. Családjával, feleségével és gyermekeivel hasznos tagja a helyi közösségnek.

Ferenczy Rudolf: Közismert nevén Dax, az Esztergom-vízivárosi templom közösségének ma is aktív tagja. 1948-ban Dorogon született. Katonai szolgálata után egy ismerőse hívta a dorogi Szent József-plébánia közösségébe, hogy zenéljen és énekeljen a hittanos közösséggel. N1974. szeptember 21-én vette feleségül Molnár Évát: ettől kezdve együtt evangelizáltak. Gyermekük nem született, így minden szabadidejüket templomokban, plébániákon, közösségekben töltötték. Szerveztek énekes- és hittanos táborokat, betlehemezni jártak idősek otthonába, kórházba, sőt börtönbe is. Dax közel 250 dal szerzője, 10 önálló CD-lemeze jelent meg. Egyik dalának kezdő sorai jól összefoglalják az idén 75 éves Ferenczy Rudolf életét: „Jó utat találtam, Uram, a kezedet fogom és el nem eresztem…”

További részletek ide kattintva olvashatók!

Fotók, forrás: Magyar Kurír / Bodnár Dániel / Lambert Attila