Esztergom

Szemétszedést szervezett és előadást tartott a halakról KEMHESZ

A víz világnapja alkalmából második alkalommal hirdetett szemétszedést a Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ). A Duna vármegyei szakaszát 11 iskola, 8 önkormányzat és mintegy 500 gyermek közreműködésével tisztították meg a hulladéktól.

Osvald Zsolt, a KEMHESZ ügyvezető elnöke, az „Érted tettem Duna” mozgalom elindítója, a március 22-i akció egyik szervezője elmondta, természetesnek vesszük, hogy az év minden napján élményekkel szolgál bennünket a folyó, ezért fontos, hogy legalább ezen a jeles napon pedig mi tegyünk valamit érte.

A résztvevők egy időben Pilismarót-Basaharctól egészen Komáromig szedték a szemetet. Esztergomban Erős Gábor a térség országgyűlési képviselője és Hernádi Ádám polgármester is kesztyűt ragadott és csatlakozott a kezdeményezéshez.

A nyolc dunai helyszínen mintegy ezren, köztük számtalan diák gyűjtötte össze a hulladékot. Esztergomban a Prímás-szigeten előkerült egy több évvel ezelőtt eltűnt pénztárca valamint a diákok munka közben egy sérült hódra is ráleltek.

Az állatot végül Erős Gábor és Dávid Balázs, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) esztergomi gátőre a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának (DINPI) természetvédelmi őreinek segítségével fogták be és elszállították egy számára megfelelő helyre.

A KEMHESZ a 2023-as Halak Napjára népszerűsítő előadással készült, az előadásnak a tatai Vaszary János Általános Iskola adott otthont. A program a KEHESZ csatornáján, a https://youtu.be/n68vfqocQOg linken bármikor megtekinthető.

Az előadás, melyet online is több szász diák követett figyelemmel, bemutatta a hazai vizeken leggyakrabban előforduló fajokat, közük az év halának választott lápi pócot, valamint az érdeklődők megismerhették a halak belső felépítését, fontosabb szerveit.