Dorog

Új vezető a Dorogi Hétszínvirág Óvoda élén

Uitz Sándorné nyugdíjazását követően január 1-jétől Jászberényiné Szalkai Csilla vette át a Dorogi Hétszínvirág Óvoda vezetését. Az új vezetővel a munkásságáról, az óvodáról, illetve a jövőbeni terveiről beszélgettünk.

– Milyen indíttatásból választotta a pedagógusi pályát?

– Egyrészt családi indíttatás révén, mivel anyukám óvodában dolgozott, dajka volt, másrészt pedig már fiatal koromban is nagyon szerettem gyerekekkel foglalkozni, ezért döntöttem a pedagógus pálya mellett.

Mióta dolgozik ezen a területen, illetve milyen kötődése van a Dorogi Hétszínvirág Óvodához?

– Óvodapedagógusi diplomám megszerzése óta dolgozom életem első és eddigi egyetlen munkahelyén a volt Dózsa György, ma Dorogi Hétszínvirág Óvodában. Az intézményhez való kötődésemben számos pedagógiai-, szakmai és emberi tényezők is meghatározó szerepet játszottak. A nevelőtestületen belüli szakmai igényesség, innovativitás, együtt gondolkodás, a folyamatosan érkező újabb és újabb kihívásoknak való megfelelés és a pedagógiai szabadság alapozta meg az óvodai munkámat meghatározó kompetenciáimat.

– Milyen utat járt be eddig? Mondana néhány mérföldkövet a munkásságában?

– Pályám első szakaszának meghatározó időszaka volt a környezet megismerésére és egészséges életmódra nevelő „Zöld levelecske” pedagógiai programunk elkészítése és specifikumok bevezetése. Mint kezdő óvodapedagógus, tapasztalatot szereztem a környezeti nevelés megvalósításáról és a környezettudatos magatartás megalapozásáról. Szakmai munkám elismeréseként csoportvezető óvónői megbízást kaptam. Már ekkor nagy érdeklődéssel fordultam azon képzési lehetőségek felé, melyek segítették a gyermeki személyiségfejlesztés és tanulási képességek fejlesztéséről szóló ismereteim bővítését. 2010-ben egy pályázat által támogatott kompetencia alapú nevelés részeként számos intézményi és saját innovációim (Macihét, Tökhét, Állatok világnapja témahét, Egészségország projekt) is bevezetésre kerültek az óvoda nevelési programjába. 2014-ben megbízást kaptam az intézmény minőségirányítási csoportjának vezetésére, mely során kidolgoztuk az intézmény belső önértékelési rendszerét, a gyakornoki szabályzatot, valamint a tanfelügyeleti és minősítési eljárásokat megelőző rendeket. 2015-től, mint intézményvezető-helyettes bekapcsolódtam az intézményi tervezési folyamatokba. Ennek révégén rálátást és tapasztalatot szerezhettem az éves pedagógiai-, tanügyigazgatási- és költségvetési tevékenységekről.

– Milyen céljai vannak a jövőre nézve?

– Intézményvezetőként a legfontosabb célkitűzésem az, hogy a hatályos törvények, rendeletek, belső szabályzatokban foglaltak betartásával, a helyi sajátosságokat, a már meglévő értékeket, jó eredményeinket és gyakorlatainkat, a működéshez szükséges személyi, tárgyi feltételeket megtartva, az Országos Alapprogram és a Pedagógiai Programunk alapján az óvodai nevelés magas szakmai színvonalú megvalósításával úgy biztosítsam az óvoda működését, hogy a város keresett, és elismert nevelési intézménye legyen. Hiszek abban, hogy tudunk olyan óvodát teremteni, amely képes a mai rohanó világban felnővő gyerekek számára nyugodt, biztonságos és családias légkört biztosítani. Célom, hogy  a gyermekek képesek legyenek a megszerzett tudásuk kreatív alkalmazására, a másság elfogadására, a környezet tiszteletére, szeretetére és gondozására. Legfőképp érték számomra a gyermek, mint ember.

– Nem utolsó sorban, az elmúlt években milyen projektekben pályáztak sikeresen, illetve milyen pályázati lehetőségek előtt állnak?

– Rendszeresen pályázunk a Tesco „Ön választ, mi segítünk” felhívására, melynek keretében 2022-ben „Mozgással a gyermekek komplex fejlődéséért” című pályázatunkra 100 ezer Forintot, 2021-ben az Állatok világnapja projektünk megvalósítására 200 ezer Forintot, 2020-ban „A gyermeki képességek fejlesztésével az esélyegyenlőségért” című pályázatunkra 250 ezer Forintot, 2019-ben a Zöld jeles napokra 200 ezer Forintot, míg 2018-ban az „Egészség hónapja a Hétszínvirág Óvodában” projektre szintén 200 ezer Forintot kaptunk. Alapítványunk jóvoltából több, mint egymillió Forintból nemrégiben újultak meg az óvodai öltözőszekrények, illetve tavaly nyáron a TE Connectivity pályázaton nyert támogatásból udvari játszóterünkre egy fából készült, csúszdás várat vásároltunk. Idén pedig a Nemzeti Együttműködési Alap jóvoltából nyertünk vissza nem térítendő állami támogatást 350 ezer Forint értékben, melyből a Gufi Produkciós Iroda közreműködésével hagyományőrző kulturális programot valósítunk meg gyermeknapunkon. Januárban szakmai pályázatot nyújtottunk be az Oktatási Hivatal Bázisintézménye címre, amit olyan intézmények nyernek el, amelyek készek és képesek megosztani a már működő jó gyakorlataikat más óvodákkal, valamint lehetőséget és helyszínt biztosítanak műhelymunkák, bemutatóórák, versenyek, továbbképzések számára.