Hírek

Éveken keresztül bántalmazta fogyatékkal élő élettársát

Nem jogerősen két és fél év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki éveken keresztül, rendszeresen bántalmazta fogyatékkal élő élettársát táti otthonukban.

A megállapított tényállás szerint a vádlott és a sértett élettársak voltak, kapcsolatuk megromlott. 2017. december és 2020. április közötti időszakban, táti otthonukban az ittas állapotú vádlott rendszeresen bántalmazta a sértettet, lökdöste és megpofozta a bal oldalára betegsége miatt lebénult, és csak bicegve járni tudó sértettet, illetve ököllel arcon ütötte őt. Ezen bántalmazások alkalmával a sértettnek 8 napon belül gyógyuló sérülései keletkeztek.

A vádlott 2020.  április 26-án 20 óra körüli időben a táti otthonukban, ittas állapotban, előzetes szóváltást követően ismét bántalmazta a sértettet. Ennek során őt a nyakánál fogva ráncigálta, az ágyra lökte, és a sértettet testszerte több alkalommal megütötte. Eközben a vádlott a bal kezével szorította a sértett nyakát, aki emiatt csak nehezen kapott levegőt. A bántalmazás következtében a sértettnek 8 napon túl gyógyuló, ténylegesen 4 hét gyógytartamú agysérülése keletkezett.

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntettével és kapcsolati erőszak bűntettével vádolta meg a férfit és a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék börtönbüntetést szabjon ki vele szemben, továbbá tiltsa el őt a közügyek gyakorlásától.

A Tatabányai Törvényszék a 2023. január 20. napján tartott nyilvános, folytatólagos tárgyaláson a vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék