Hírek

Süteménysütő versenyt rendeztek Esztergomban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár 2022-ben első alkalommal adventi süteménysütő versenyt hirdetett. Az „esztergomi linzer” receptjét egy régi szakácskönyvben fedezték fel, a versenyzők megkapták a receptet, majd december első napjaiban volt a linzerek leadási ideje.

A helyi Ettore Cukrászda tulajdonosa, Szerencsésné Kottász Zsuzsa vállalta a zsűrizést. Tizenkét nevezés érkezett, meglepetésükre mind ízben, mind kinézetben teljesen különböző süteményeket sütöttek a versenyzők. A fődíjat, egy sütős ajándékcsomagot Csányi Alexandra nyerte el.

Az esztergomi könyvtár csodás adventi fényárban úszott, nagyon ízléses díszekkel várták olvasóikat, karácsonyfájukat pedig magyar írók idézetei díszítették. Időszaki kiállításuk meghívottja Vécs Éva volt, aki mesteri mézeskalács házikókat és karácsonyi ajándéktárgyakat hozott magával.

December 8-10-ig kézműves advent került megrendezésre, a helyi kézművesek délutánonként adventi vásárt tartottak, valamint a Balassa Bálint Múzeum munkatársai közreműködésével antik könyvsarkokat készíthettek el a hozzájuk látogatók.

Pénteken délután Szált Szálba öltve horgoló klubfoglalkozást tartott Schönwälder Miklósné és Hámosné Szőke Anna. A decemberi foglalkozás témája a magyal volt. A kézimunkázó hölgyek nagyon ügyesek voltak, mindannyian hazavihették az elkészült alkotásokat.

December 20-án Bősze Áron és Megyeri Léna előadását hallgathatták meg az érdeklődők – Fekete hattyú – Fehér hattyú, romantikus mesék címmel. Hogy miről esett szó? Csak néhány érdekesség az elhangzottakból: A tánc és a zene: első látásra (és hallásra) elválaszthatatlanok egymástól. Mégis, koreográfusok és komponisták viszonya meglehetősen viharosan és hullámzóan alakult az elmúlt évszázadok folyamán. Az első balettek zeneszerzői, például Jean-Baptiste Lully vagy Jean-Philippe Rameau még megbecsült alkotók voltak. Később, a cselekményes balett születésével a zeneszerző fő feladatává az vált, hogy alávesse magát a táncmester igényeinek. Még maga Mozart sem volt kivétel: az egyetlen balettzenéjére készült előadás színlapján fel sem tüntették a nevét. A romantikus balettek idején a legtöbb zeneszerző már csak megélhetési munkaként gondolt a tánczene-komponálásra – kivéve egyvalakit: bizonyos Pjotr Iljics Csajkovszkijt. A következő fordulatot Szergej Gyagilev hozta el, aki Orosz Balettjéhez a kor legjobb komponistáit hívta meg, hogy aztán a huszadik század második felére végre ismét egyenrangú felekként állhasson egymás mellett zene és tánc.

Bősze Ádám, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője már több alkalommal volt a könyvtár vendége, remélik, hogy az esztergomiak még sokszor hallhatják nagyszerű előadásait.

Hámosné Szőke Anna