Hírek

Borbála-napi ünnepség Annavölgyön

December 3-án, szombaton templombúcsúval kezdődött a Borbála-napi ünnepség Annavölgyön, majd a Zsigmondy-forrást áldották meg.

Borbála-nap alkalmából Rajk János plébániai kormányzó meghívásának eleget téve Mohos Gábor, esztergomi-budapesti segédpüspök celebrált szentmisét az annavölgyi Szent Borbála-kápolnánál. A misét követően a résztvevők fáklyákkal és mécsesekkel vonultak át a Zsigmondy-forráshoz, ahol Szepesi Zsuzsanna költőnő szavalta el a versét, majd Bánhidi József, Annavölgy polgármestere mondott köszöntőt.

Bánhidi József beszédében elmondta, hogy egy vízmosásnál állunk, mely felett régen szénszállítás céljából kötélpálya húzódott. A víz a bányászatnak ősi ellensége, hiszen a térségben is sok vízbetörés történt. Elúsztak a bányák, sokszor óriási károk keletkeztek, ezáltal bányamezőket kellett felhagyni, de az volt az igazi tragédia, mikor emberéleteket követelt a vízbetörés – emlékeztetett. A polgármester kiemelte, hogy a Zsigmondy-forrásnál 2021-ben alakítottak ki egy közösségi helyet, amely a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásával valósult meg, hiszen az általuk finanszírozott kövek lettek itt elhelyezve. „A kőtáblán érdemes megnézni, elolvasni azokat a sorokat, ami emlékeztet arra, hogy a dorogi szénmedence 222 éven keresztül adta a szenet a magyar népgazdaságnak, a magyar embereknek. Aki ide eljön, fel tud frissülni. Most már nem ellenségként van a víz, hanem felüdülésképp.” – jegyezte meg Bánhidi József.

A polgármester beszédét követően Mohos Gábor megáldotta a Zsigmondy-forrást, majd koszorút helyezett el Erős Gábor és Bánhidi József, valamint Glevitzky István, a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány és a helyi bányász szakszervezet elnöke, Mráz László kurátorral közösen.

A koszorúzás után áldozatos munkájáért elismerést adtak át Bánhidi Józsefnek, majd a résztvevőket a friss forrásvíz mellett forró teával és pogácsával kínálták.

A rendezvényt Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője zárta néhány gondolattal: „Mikor meghívást kaptam erre a szép napra, akkor a szívem összeszorult. És hogy miért mondom ezt? A mai napon volt még egy esemény Tokodaltáron, ahol emléktáblát avattak az elhunyt bányászok emlékére. Itt pedig egy forrást szenteltek meg. A bányászok minket megtanítottak sok dologra, ami a jövőben a legfontosabb: összefogásra, testvériségre, együtt gondolkodásra. Mikor járom a településeket, egy polgármester neve a környéken mindig elhangzik a többi polgármester szájából: Bánhidi József. És azt mondják, szeretnének olyan polgármesterek lenni, mint ő, aki a településén él, hal, dolgozik. Annavölgy szerencsés, hogy ilyen vezetője van. Én kívánom azt, hogy még sokáig vezesse ezt a települést, és ez a kis település, amilyen kis csoda, az országban mindenki tudja meg, hogy igen, van egy Annavölgy, egy völgy, ami szép, ami összefog és együtt lélegzik.”