Csolnok

Ismét elismerték a csolnoki közösség munkáját

A EVERRIS INTERNATIONAL BV., Csolnok településnek szponzori díjat adományoz, a Virágos Magyarország 2022. évi versenyben elért kiemelkedő teljesítményéért – tudtuk meg Kolonics Péternétől, Csolnok polgármesterétől.

Csolnok Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2011 óta rendezi meg a település szemétszedési akcióját. „Jó példát mutattunk és megállapítható, hogy egyre többen érezzük úgy Csolnokon, hogy néhány órát igazán áldozhatunk lakókörnyezetünk tisztán tartásáért.” – mondta Kolonics Péterné, majd hozzátette: az akkori képviselő-testület virágládákat készíttetett a buszmegállókba, felhívást tett közzé a lakosság felé, hogy régi hordókat is szívesen fogadnak, melyekbe virágot ültetnek. 2014-ben a polgármesteri programjába is főcélként bekerült a virágosítás folytatása és a település még rendezettebbé tétele.

A polgármester asszony elmondta, hogy 2015-től a szemétszedési akciót, virágosítással, fásítással egészítették ki. Sok felajánlás érkezett és a felajánlott növényeket, civil egyesületeik, valamint lelkes segítőik ültették el. Abban az évben a Kossuth utca rózsákkal, növényekkel lett szebb. Hídjaikra muskátlik kerültek, egyre több helyre ültettek árvácskát, begóniát, napvirágot. Az Arany János utca felújítása során az Önkormányzat rózsabokrokat ajánlott fel a lakosoknak az útmenti virágágyásba. Így lett szép, egységes az utca képe. A lakók egyedi kültéri virágkompozíciókat is elhelyeznek a faluban, gondoljunk csak a feldíszített kerékpárokra, talicskákra.

Kolonics Péterné rámutatott arra, hogy a közösségi összefogás egyre hatékonyabb, egyre kiemeltebb jelentőségű a közterületek lakossági ápolása és a környezet szépítése. Ők gondoznak, egy-egy virágos szegletet, nyár folyamán öntözik a muskátlikat. „Évről-évre újabb ötlettel rukkoltunk elő, elkészült a település bejáratánál a címerünk, mely alatt egyik évben virágokkal írtuk ki a település nevét.  A kanyarban a kidőlt hordóba is szép virágokat ültetnek állandó segítőim, a buszmegállókba könyvespolc is kikerült.” – tette hozzá, majd megjegyezte: a központi felújított park állandó színpaddal és parkolóval biztosítja a rendezvények megtartását, a parkot is igyekeznek virágok, fák ültetésével szebbé tenni. Lakossági kezdeményezésre a templomhoz felvezető úthoz lépcső készült, egy fiatalasszony többek segítségével virágosította a környékét.

Mindemellett a Nepomuki Szent János Templom mögött új fásított parkot alakítottak ki, egy korábban elhanyagolt terület rendezésével. A 2020-ban született gyerekek tiszteletére ültettek itt a szülőkkel 30 facsemetét. A fásítást a Leányvári utca végén egy páratlan panorámájú helyen folytatták, ahol is a 2021-ben született kisbabák szüleivel fásítottak. A villanyoszlopokra muskátli került, a falu egyre szebb lett.

Kolonics Péterné kiemelte, hogy a fent leírtak miatt úgy érezte, hogy Csolnokot neveznie kell a Virágos Magyarország versenyre. A nevezéshez egy pályázati anyagot kell elkészíteni, és fotókat feltölteni. Néhány éve Facebook versenyt is indítottak, ahol is kategóriájukban a szavazatok alapján országos másodikok lettek. A szakmai zsűri érkezik, velük járják végig a megmutatni kívánt részeket. Csolnok immár harmadszor vett részt a megmérettetésen, elsőként elismerő oklevelet kaptak, másodjára a Gyermek-liget kialakítása miatt díjazták őket. A 2022-es versenyévadban pedig az EVERRIS INTERNATIONAL BV., Csolnok településnek szponzori díjat adományozott, a Virágos Magyarország versenyben elért kiemelkedő teljesítményéért.

„Közös munkánk gyümölcse beért, köszönöm mindenkinek, aki részese ennek a sikernek. Szlogenünk még mindig ugyanaz: Tegyünk együtt Csolnok tisztaságáért, virágosításáért, még élhetőbbé válásáért!”

Megosztás