Hírek

Jó tanácsok, hogy a pályázatírás gyerekjáték legyen

Ne futamodjunk meg a feladat elől, inkább végezzük el átgondoltan.

A pályáztatás remek lehetőség vállalkozása fejlesztésére, azáltal, hogy szolgáltatást nyújt a közszféra számára. Ha azonban megtalálta a cégének megfelelő lehetőséget, érdemes meggyőződni róla, hogy maximálisan ki is használja azt. Most segítünk, hogyan kell helyesen pályázatot írni!

Ne ugorjon fejest bele!

Az egyik legkimerítőbb, de elengedhetetlen folyamat a pályázatírás előtt, hogy utánanézzen annak, amiről ír – arról nem is beszélve, hogy ezt a lépést sokan kihagyják, ha először jelentkeznek egy pályázatra.

Persze, a könnyebbik út haladéktalanul belevágni, és habozás nélkül válaszolni az előttünk álló kérdésre. Ez azonban legalább ilyen könnyen vezet a követelmények kihagyásához, és olyan szövegezéshez, amellyel nem a kérdésre válaszolunk.

Akik újoncok a pályáztatásban, gyakran kerülnek a saját visszhangkamrájukba. Arra a kérdésre adják válaszolnak, amelyet szerintük az értékelőnek fel kellene tennie, nem pedig arra, amit valójában feltesz.

Ez a pályázatírási megközelítés általában rossz eredményhez vezet.

Tudja, hogy miről ír!

Mielőtt írni kezdene, győződjön meg róla, hogy valóban megfelel a specifikációban meghatározott kritériumoknak, így elkerülve az időpazarlást. Fontolja meg: tudja-e hozni az előírt pénzügyi feltételek minimumát? Teljesíti-e a vevő követelményeit? Rendelkezik-e a szükséges akkreditációkkal és tagságokkal, illetve a szerződéskötéshez szükséges tapasztalattal?

Innentől hozhat érdemi döntést arról, jelentkezik-e a pályázatra – ha ugyanis nem tud megfelelni a fentieknek, akkor valószínűleg teljesen kizárják a folyamatból, vagy rossz pontszámot kap. Egyértelmű, hogy Ön sem szeretne felesleges időt és energiát fecsérelni egy olyan projektre, amely reálisan nem fog megtérülni az Ön számára, ezért azt javasoljuk, ha már belevág, törekedjen a teljes körűen precíz munkára!

Ellenőrizzen le mindent még egyszer!

Amint azt korábban említettük, a pályázat írása során szerkesztenie is kell azt. Ez nemcsak a felesleges részektől segít megszabadulni, hogy megfeleljen a szavak számának, hanem a nyelvtani, például központozási és helyesírási hibák korrigálására is lehetőséget ad. Így azt is ellenőrizheti, hogy valóban minden feltett kérdésre válaszolt-e.

Ügyeljen arra, hogy elegendő időt szánjon a pályázatírási folyamat ezen a lépésére. Ne siessen, különben további hibákat követhet el! Ezen felül kérjen meg valakit, hogy ellenőrizze a dokumentumot, mert az első alkalommal szinte mindenki ejt néhány hibát, egy új szempár pedig mindig új nézőpontot ad a helyzettel kapcsolatban.

Megosztás