Hírek

Ismertető táblák segítik a túrázókat

Ismertető táblákat helyeztek ki Csolnokon, Sárisápon, Annavölgyön, Tokodon, Mogyorósbányán és Kesztölcön, hogy segítsék a tájékozódást a Bányászkör Instant Túrák során.

Október 25-én, kedden reggel a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) természetjáró szakosztálya 4 fővel indult el szerszámokkal és táblákkal felpakolva, hogy az említett településeken ismertető táblákat helyezzenek el – mondta Hartyán Csaba, a Bányászkör Instant Túrák szervezője.

A tábla előlapján bemutatják a Bányászkört és hogy hogyan kell instant túrázni, valamint az adott település körének a leírását térképpel. A hátlapra pedig település helytörténeti információk kerültek – jegyezte meg Hartyán Csaba, majd hozzátette: a táblákat a BEBTE tervezte, melynek a megvalósítását a Dorogi Égetőmű Környezetfejlesztő Alapítvány tette lehetővé.

A táblákat az alábbi helyeken találjátok meg:

  • Csolnok, Bányászmúzeum mellett (a Borókási-táró kör indulópontja, valamint két másik kiskör: a Reimann-altáró- és az Erzsébet-akna-kör is érinti).
  • Sárisáp, Polgármesteri Hivatal előtt (a XX-as-akna kör indulópontja).
  • Annavölgy, központi buszmegállónál (a Pálinkás-táró-kör indulópontja).
  • Tokod, templomnál (Erzsébet-akna kör indulópontja, a Tanbánya-kört is érinti).
  • Kesztölc, bányász emlékműnél (a Lencsehegy-kör indulópontja).
  • Mogyorósbánya, központ (nem messze innen indul a Tanbánya-kör útvonala).

Háttér: A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) természetjáró szakosztálya 2020 őszén hozta létre a “Bányászkör” instant túramozgalmat és a bejárásához szükséges infrastruktúrát. A tematikus túramozgalom létrehozásának a célja az volt, hogy a dorogi kistérség szénbányászatához kapcsolódó tárgyi emlékeket és természeti értékeket bemutassák, valamint a frekventált útvonalakat elkerülő helyszíneket felkereshetővé tegyék. A túráknál választható teljesen ingyenes, valamint éremszerző teljesítés is. Az utóbbi esetben minden útvonal megtételével külön éremmel gazdagodik a gyűjtemény. A túrákat megtehetjük futva vagy akár tájfutva, gyalogolva és kerékpárral, ez utóbbi két esetben választhatjuk a kirándulós és teljesítménytúra opciókat. A futós, valamint a teljesítménytúrázós változatnál megadott szintidőket kell teljesíteni, míg a kirándulós változatnál nincs szintidő, a teljesítés akár mint egy-egy érintőpontos túránál feldarabolható. További részletek a Bányászkör honlapján!