Csolnok

Megújult az egykori Bányász Művelődési Ház

Külsőleg és belsőleg is teljesen megújult a több mint 110 éves egykori csolnoki Bányász Művelődési Ház. Az épület ma a bányászati és ásványgyűjtemények otthonaként szolgál.

Dr. Kalocsai Zoltán, a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy a munkálatok 2016-ban a tető teljes felújításával kezdődtek meg. 2017-2020 között a belső terek újultak meg. 2021-ben pedig a külső homlokzat felújítása kezdődött meg, melyet a napokban fejeztek be.

Az egyesület elnöke kiemelte, hogy a felújítás Csolnok Község Önkormányzata és a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület együttműködésével valósulhatott meg a bányász hagyományőrzésben elhivatottságot érző emberek rengeteg közösségi munkájával. A felújítás forrását pályázatok útján, magánszemélyek és vállalkozások adományaiból, Csolnok Község Önkormányzata és a Csolnoki Bányász Hagyományőrző Egyesület költségvetéséből, valamint a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítvány támogatásaiból sikerült előteremteni.

A felújított Bányászati és Ásványgyűjtemény az országos Kéktúra nyomvonala által érintett Szent Borbála Bányásztemplom közelében, korhű környezetben állít méltó emléket nemcsak Csolnok, hanem az egész dorogi szénmedence bányászatának – tette hozzá dr. Kalocsai Zoltán.

Megosztás