Dorog

55 éves a dorogi Labdarúgó-szobor

1967 óta díszíti a dorogi stadiont, egyben azóta elválaszthatatlan része a sporttelepnek Hajdu Sándor szobrászművész alkotása. Még világviszonylatban sincs túl sok példa hasonló jelenségre, így külön emeli értékét és különlegességét.

A Buzánszky Jenő stadionban található Labdarúgó-szobor bő fél évszázada szerves része a sporttelep panorámájának. Hazánk legrégebbi, még működő stadionja már önmagában is unikum, amelynek egyes tartozékai egyenként is kurriózum-számba megy. A Déli (vagy 100 éves) kapu, az ülőhelyekkel ellátott fedett tribün és a Zenepavilon mellett a szobor csak tovább emelte a látványelemek sorát.

Bal-elülső nézetből (forrás: Wikimedia Commons)

Nem sok hasonló alkotással találkozhatunk sem a hazai, sem a világ stadionjaiban. Idehaza a dorogin kívül, mindössze öt további helyszínen található. Köztük a Fradi régi Üllői úti stadionjában a szobor konkrét sportvezető, nevezetesen dr. Springer Ferenc tiszteletére lett állítva, aki az FTC egyik alapítója és első klubelnöke volt. A szobrot 1922-ben avatták, azonban 1945 után az új államhatalom nem nézte jó szemmel és eltávolíttatta, sőt meg is akarták semmisíteni. Az 1974-ben átadott új Üllői úti stadionban 1977-ben lett ismét elhelyezve, a klubház felöli kapu mögött. A Groupama aréna felépülését követően, a stadionon kívülre került az azóta elkészült további alkotásokkal – a Fradi Sassal, valamint Albert Flórián és Kocsis Sándor szobrával – egyetemben.

Jobb-elülső nézet (forrás: Wikimedia Commons)

A Népstadionban annak idején egy komplett szoborparkot hoztak létre a főépület mögötti területen, ahol a sportolók tréningeztek és melegíthettek is. Ez azonban ugyan az intézmény területén belül, de magán a stadionon kívül létesült. A park a Puskás Ferenc nevét felvevő aréna újjáépítését követően is, eredeti helyen megmaradt. Az MTK Hungária körúti stadionjában a klubház falát díszítette Brüll Alfréd domborműve, majd később az egyesület két legnagyobb legendájának, Orth György és Hidegkuti Nándor mellszobra is elkészült. Előbbi a Hungária krt-i kapu felöli kanyarban volt felállítva. Az Új Hidegkuti Nándor stadion elkészülését követően, az alkotások a stadion belső terén kívül kaptak helyet, az azóta szintén elkészült Sándor Károly egész alakos szobrával. Vidéken csak Hódmezővásárhelyen és Komlón állítottak szobrot. Az alföldi város stadionjában a kezeit az égbe emelő alak lett megformálva 1965-ben, amely az Atléta nevet viseli, míg Komlón valóságos kompozíció született. A pálya mind a négy sarkában egy-egy sportolót megformáló szobor – egy labdarúgó, egy gerelyhajító, egy kalapácsvető és egy teniszezőnő – látható. Közülük az utóbbi három alkotás 1956-ban készült és idővel megcsonkult, megsérült, míg az egyetlen, még épségben fennmaradt labdarúgó-szobor 1955-ben született.

Fennállása során az egyetlen kisebb sérülése, ahol a szobor és a talapzat illeszkedése mentén némi egyenetlenség lépett fel, amelyet azóta korrigáltak (forrás: magyarfutball.hu)

A dorogi szobor 1967-ben készült Hajdu Sándor szobrászművész alkotásáként és még ugyanabban az évben fel is állították Dorogon. A neves szobrász életében rendhagyó munkának számít, ugyanis ez volt az egyetlen sport-, egyben labdarúgás-témában született műve, ráadásul az embert ábrázoló szobrai zömében női alakok voltak. Hajdu Sándor a nemzetközi hírnevű szobrász, az erdélyi Tordán 1907-ben született Hajdu István fivére, aki 1927-től Franciaországban élt és munkálkodott. Számos alkotása megtalálható a nyugat-európai országban, közte Párizsban, s munkásságát több művészeti díjjal is elismerték, valamint Becsületrenddel és a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Az 1911-ben Bényén született ifjabbik Hajdu, testvérbátyát követve, ugyancsak francia földön töltött hosszabb időszakot és tanulmányokat folytatott az École des Beaux-Arts-on Párizsban. 1947-ben tért vissza Magyarországra. Első ismert köztéri alkotása 1954-ben készült. Művei a Budapesten állítottakon kívül többek között Kecskemét, Sopron, Tordas, Kaposvár, Karcag, Somogyvár, Kőszeg és Szeged tereit is díszitik. Kerek két évtizeddel a Dorogra került szobrának készítését és álltását követően, 1987-ben hunyt el. Október 26-án lesz halálának 35 éves évfordulója, így ezzel a cikkel egyúttal rá is emlékezünk.

Oldalsó felvétel déli irányból (forrás: Szoborlap.hu)

A több, mint 3 méteres magasságot meghaladó labdarúgó-szobor egy egész alakos futballistát ábrázol. Talapzata egy másfél méter magas kőből készült alap képezi, a szobor pedig aluminiumból készült. Maga az alkotás kortalan, ugyanis stílusjegyei alapján nem feltétlen a korszakra jellemző szocreál behatást idéz. Akár a két világháború közötti időszakban is születhetett volna. A teljes kompozíció és maga a szoboralak is arányos, tetszetős. A labdarúgó arca nem csak szépen megformált, de tekintete is van. Nem hivalkodóan, de érzékelhető, hogy mezt visel, amely tartozéka közül a sportszár is kidolgozott, s a futballcipő pedig stoplikkal ellátott.

A szobor talapzata hátsó nézetben (forrás: Dorog város hivatalos honlapja)

Külön állva, de szervesen a szobor tartozéka a futball labda is, amelyen a hosszúkás szeletekből összeálló szegmensek is kidolgozottak. A játékos mozgásban, akcióban lett megörökítve, amely életszerű hatást kölcsönöz. További érdekesség, hogy állíttatása se nem évfordulóhoz, s nem is valami fényes, sikeres eredményhez, esetleges rendezvény emlékéhez kapcsolódik.

Idilli környezetben (forrás: Szoborlap.hu)

Ugyanis az 1967-es év nem számít rendkívüli időszaknak a dorogi sport történetében, viszont maga az alkotás elkészítése és annak felállítása teszi immár különlegessé a dátumot. A szobor az állóhelyi lelátórendszer délkeleti kanyarának tetején lett elhelyezve, így az utcáról is jól látható volt még komolyabb távolságból is. Az alkotás az egyetemes sport és a dorogi sportegyesület előtt is tiszteleg, amely elhelyezésének sajátossága révén úgy hatott, mint egy őrangyal, aki fentről tekint a sportkomplexre.

Buzánszky Jenő emléke előtt tisztelegtek a klub vezetői és a szurkolók (forrás: Wikimedia Commons)

A klub centenáriumi évében, 2014-ben határoztak arról, hogy a szobor helyét némileg megváltoztassák. Így 47 évet követően ugyan abban a kanyarulatban, de annak alsóbb szintjén állították fel, közelebb hozva az állóhelyi  lelátóra vezető korzóhoz. Az alkotás az elmúlt időszakban egyfajta emlékhely funkciót is kapott, ahol olykor  mécseseket, virágokat is elhelyeznek. Reményeink szerint a szobor a stadionnal együtt létezik továbbra is az idők végezetéig, egyben ötletet és ihletett adhat további hasonló alkotások kivitelezéséhez. Mert kétségtelen, hogy számtalan dorogi sportlegenda érdemes volna, hogy szobrot, emléktáblát kapjon az utókortól.

Borítókép: A szobor észak-dél nézetben (Forrás: Szoborlap.hu)

Szabó Gyula

 

Megosztás