Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Budafok

Az NB II őszi szezonának 7. fordulójában a dorogiak hazai pályán fogadják a jelenleg sereghajtó Budafokot. A mérkőzésre szeptember 4-én, vasárnap, Bányásznapon a Buzánszky Jenő stadionban kerül sor 17 órai kezdettel.

Csapatunk értékes pontot szerezve térhetett haza Békéscsabáról, azonban mindez a hétvégi folytatásban egy esetleges hazai győzelemmel lenne igazán sokat érő. Két igen szorult helyzetben lévő gárda fog egymásnak feszülni Dorogon, ahol bármi előfordulhat. A vendégek sem kapták el jól a fonalat a bajnoki idény első negyedében és egyelőre egyetlen nyeretlen csapatként, három döntetlen és ugyanannyi vereség után, az utolsó helyet foglalják el a tabellán. A mieink egyetlen ponttal többet szerezve, két helyezéssel előrébb posztolnak, akik idén ugyan egyszer már győztek, viszont négyszer kaptak ki és a gólarányuk is rosszabb a fővárosi alakulatánál. A vendégek legutóbb, immár új edzővel, Mátyus János vezetésével közel álltak a győzelemhez. Vezettek otthon a Szentlőrinc ellen, azonban az első félidő hosszabításában egyenlített az ellenfele és maradt az 1–1-es eredmény.

Nagy küzdelmet hozott az elmúlt forduló Békéscsabán (forrás: Nemzeti Sport online)

Nem csak roppant fontos, de mondhatni kötelező volna a győzelem a dorogaiknak, s nemcsak a javítás és a felzárkózás végett, hanem az ünnepi nap miatt is. A Bányásznapon játszott mérkőzések a jeles évforduló tükrében mindig többlet jelentőséggel bírnak. A múltunkban voltak igazán fényes sikereket hozó találkozók e napon, de nem egyszer fordult elő ünneprontás is. Csapatunk 7 éve nyert utoljára Bányásznapon, akkor az Andráshidát verte 2–0-ra. A 2016-os feljutás óta az NB II-ben viszont egyszer sem sikerült győzni, amely során két alkalommal ki is kapott a gárda, míg 2019-ben a Haladás ellen pedig 1–1-es döntetlenre végeztek. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elmúlt hat évad során csak három évben esett forduló Bányásznapra. A budafokiak ellen 45 éve került sor bajnokira Bányásznapon és akkor a fővárosiak nyertek 1–0-ra. A jelenlegi mezőny tagjai közül a Budafok a legrégebbi ellenfelünk. Egymás elleni mérkőzéseink története több, mint 100 évre nyúlik vissza. Az 1921–22-es bajnoki évadtól kezdve kisebb-nagyobb megszakításokkal voltunk vetélytársak, s ennek megfelelően ellenük is játszottuk a legtöbb mérkőzést, amely további kupameccsekkel is gyarapodott.

Ez lesz a két csapat 64. egymás elleni tétmérkőzése

Az eddigi 63 találkozón 26 dorogi győzelem, 12 döntetlen, 25 vereség; 85 : 89-es gólaránnyal született.

Ennek megfelelően a mieink felé billen a mérleg, azonban csak a bajnoki mérkőzéseket számítva, már az ellenfél áll jobban: 60 meccsből 23 győzelem, 12 döntetlen, 25 vereség; 78 : 88-as gólaránnyal.

Hazai összmérlegünk: 33 meccsen 21 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség; 48 : 31-es gólarány.

Csak a bajnokik tekintetében a kupameccsek nélkül: 31 mérkőzés, 19 győzelem, 2 döntetlen, 10 vereség; 43 : 30-as gólarány.

A legutóbbi Budafok elleni mérkőzésünk, idén február 20-án, ahol az utolsó húsz percben vesztettük el a mérkőzést két bekapott levente góllal (Nemzeti Sport online)

Voltak időszakok, amikor a budafokiak valóságos mumus-csapatunknak számítottak. Sajnos ez kezd jelenleg is újfent testetölteni, ugyanis a legutóbbi négy meccsünk során háromszor is kikaptunk ellenük, egyetlen szerény gól nélküli döntetlen mellett és a négy meccsen csak egyetlen gólt szereztünk. Az elmúlt két hazai mérkőzésünket egyaránt elbuktuk velük szemben. Tavaly oda-vissza ellenfelünk nyert, mindkétszer 2 : 0 arányban kerekedtek felül. Ezáltal az előjelek nem a legjobbak, ráadásul egy nagyon harcos és elszánt csapatra számíthatunk vasárnap, hiszen számukra is létfontosságú a sikeres eredmény elérése. A mostani találkozó sporttörténeti mérföldkőnek is ígérkezik, hiszen most kerül sor a legelső villanyfényes mérkőzésre Dorogon. Igaz, csak részleges formában, ugyanis a játékidő döntő hossza nappali fényben lesz és csak a hajrá periódusban fognak felgyúlni a kandelláberek fényei.

Szabó Gyula