Kategóriák: HírekKék hírek

Letörte a vasúti sorompót a gondatlan sofőr

Pénzbüntetést szabhatnak ki azzal a férfival szemben, aki Lábatlanon az általa vezetett járműszerelvénnyel tilos jelzés ellenére haladt be a vasúti átjáróba, és a manőver során letörte a vasúti sorompót.

A vádirat szerint a férfi 2022. április 28-án 8 óra 57 perckor járműszerelvénnyel közlekedett Lábatlanon. A férfi a közlekedése során figyelmetlen volt, 10 km/h sebességgel behajtott a fény- és félsorompóval biztosított kereszteződésben lévő vasúti átjáróba, annak ellenére, hogy a jelzőberendezés tilos jelzést adott. Ennek okán az SR10 jelű sorompó „A” jelű csapórúdja a férfi által vezetett járműszerelvényre csukódott és letört. Az elkövető a csapórúd letörését észlelte, ezért a veszélyhelyzet megszüntetése érdekében a vasúti átjáróból a járműszerelvénnyel kitolatott, majd a sorompókar letörését bejelentette és a helyszínen megvárta az intézkedő hatóságokat.

A vádlott gondatlan magatartása miatt a vasúttársaságnak kára keletkezett és a sorompó hiánya miatt más, vagy mások életét, testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye alakult ki.

A bejelentést követően a vasúttársaság szakemberei a sorompót 2022. április 28-án 15 óra 14 perckor helyreállították, a vasúti forgalomban fennakadás, késés nem keletkezett.

A Tatabányai Járási Ügyészség közlekedés biztonsága ellen gondatlanságból elkövetett vétség miatt vádat emelt a férfival szemben. Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság a büntetlen, a cselekmény elkövetését beismerő elkövetővel szemben, eddigi makulátlan közlekedési előéletére figyelemmel kizárólag pénzbüntetést szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség