Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Beüzemelték az új fix traffipaxot Nyergesújfaluban

Augusztus 23-án, kedden Nyergesújfaluban, a Kossuth Lajos és a Beloiannisz utca kereszteződése előtt beüzemelték a fix sebességmérő berendezést, amely elősegíti a biztonságosabb átkelést a látókörbe tartozó három gyalogátkelőn.

Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere elmondta, hogy egy országos program keretében az önkormányzatok fix sebességmérő berendezésekre pályázhattak. A Képviselő-testület számára pedig nem volt kétséges, hogy ezen pályázzon. Hozzátette, hogy sajnos a Padányi tér – Beloiannisz utca kereszteződéseinek közelsége miatt lámpás átkelőt nem lehet kiépíteni a közeli iskolába, óvodába igyekvők és minden gyalogos védelmének érdekében, ezért folyamodtak egy másfajta lehetőséghez, amivel a gépjárműforgalmat szeretnék lassítani. Mindemellett a baleseti statisztikákat is figyelembe véve a Magyar Közúttal és a rendőrséggel együtt döntöttek úgy, hogy ezt a helyszínt választják. „Szeretném jelezni, hogy nem Nyergesújfalu Város Önkormányzata fogadja a befizetéseket – önkéntes hozzájárulásokat –, hanem a rendőrség központja, ezért a gyorshajtásokkal kapcsolatban ne minket keressenek” – jegyezte meg a polgármester asszony.

Racsné Galambos Gréta rendőr őrnagy, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy számukra újszerű és különleges ez az eszköz, hiszen a megyében ez az első ilyen, amit sikerült telepíteni. Ez pedig nagy előrelépést jelent a balesetek megelőzésének szempontjából. „Emberi feladatra csak addig van szükség, amíg a kezelő kolléga bekapcsolja a készüléket, beállítja a sebességmérő eszközben a mérési időintervallumot, valamint a sebességkorlátot” – jegyezte meg a szóvivő, majd hozzátette, hogy ezáltal a mérési üzemidő teljes időtartama alatt nem szükséges, hogy egy rendőr itt tartózkodjon, ezért is nagyon hatékony ez az eszköz.

A rendőr őrnagy kifejtette azt is, hogy a mai naptól bármikor, akár 24 órában is lehet számítani arra, hogy az eszköz üzemel, tehát aki túllépi a 40 km/órás sebességet ezen az útszakaszon, annak ugyanúgy automatikusan Vas megyéből fog érkezni a büntetés, mint a többi – akár fix, akár változtatható helyű – traffipax esetében. „Úgy gondolom, hogy minden olyan rendőri jelenlét, vagy minden olyan eszköznek a megléte, amire folyamatosan lehet számítani, az visszatartó erejű lehet a közlekedőknek. Mindamellett azt tapasztaljuk, hogyha a sofőr a közlekedése során meglát az út szélén egy rendőrautót, vagy egy egyenruhás rendőrt, az már önmagában visszatartó erejű, még akkor is ha éppen nem mérési, vagy ellenőrzési tevékenységet végez – jegyezte meg Racsné Galambos Gréta.