Kategóriák: Hírek

Gulyás: Magyarországon biztosított az energiaellátás

Az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind az áram tekintetében biztosított – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány mai ülésén áttekintették az energiaellátás helyzetét. Kiemelte, hogy most a háború és az arra adott szankciók következményeképpen újra és újra meg kell győződni arról, ami a legfontosabb, hogy az energiaellátás biztosított-e. „Azt tudom mondani, hogy az energiaellátás Magyarországon mind a gáz, mind a villanyáram tekintetében biztosított. A jelenlegi fogyasztási, fogyasztói és piaci igényeket egyaránt ki tudjuk elégíteni. Folyamatosan tárgyalunk beszerzésekről, a stratégiai tartalékoknak a bővítéséről, ugyanakkor sajnos szintén a háború és az erre adott szankciók következtében jelentősen megemelkedtek az energiaárak.” – jegyezte meg a miniszter, majd rávilágított arra, hogy a gáz ára újabb és újabb rekordokat döntött a múlt héten és a hét elején is, ezért a csökkentett árakat a kormány az átlagfogyasztás erejéig tudja biztosítani minden háztartás számára. „Az átlagfogyasztás erejéig ezeket a számokat korábban meghatároztuk, és a villamos energiánál nincs is olyan kérdés, amit a kormánynak meg kellett volna válaszolni” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy a földháznál a fűtőérték nem azonos, tehát különböző minőségű az Oroszországból behozott, a Magyarországon kitermelt, illetve a nyugatról importált gáznak. Kiemelte azt is, hogy a legjobb minőségű az orosz, utána a magyar, végül pedig a nyugatról vásárolt földgáz.

Gulyás elmondta, még a legrosszabb fűtőértékű gáz esetében is marad az 1729 köbméter éves fogyasztásig tartó rezsicsökkentés. Kiemelte, viszont szükség volt a pontosításra, ezért az 59 ezer megajoule helyett a leggyengébb fűtőérték 63.645 megajoule lesz. „Tehát a legesleggyengébb fűtőértékkel rendelkező gázt felhasználó fogyasztók is 1729 köbmétert rezsicsökkentetten fel tudják használni, ahol még ennél is jobb a fűtőérték, ott pedig 1729 köbmétert is meghaladhatja a rezsicsökkentett ár” – jegyezte meg, majd leszögezte, hogy ezt a rendeletet a kormány elfogadta és vélhetően még a mai napon meg is fog jelenni.

A miniszter beszélt arról is, hogy az uniós egyeztetésekről is tárgyaltak. A bizottság által meghatározott kondicionalitási kérdéseket kell lezárni, intenzív tárgyalások voltak az elmúlt időszakban. Olyan választ küldött a kormány a bizottságnak, amiben közös álláspontra jutott. Minden eddiginél szigorúbb pénzfelhasználási rendszerek lesznek – mondta a miniszter. 

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az OMSZ esetében a technológiai miniszternek nincs indoklásra kötelezettsége. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a tűzijátékot érintő előrejelzés téves volta ellenére is megtörtént volna a felmentés. Ez az utolsó utáni csepp volt a pohárban – tette hozzá. 

Gulyás kérdésre elmondta, nagy lépést tett a kormány afelé, hogy a magyar többségi tulajdon legyen a telekommunikáció területén is, és ezt a célt szolgálja a Vodafone felvásárlása is. Hosszú értékelési folyamat indul mostantól, de csak akkor lesz végleges megállapodás, ha egy nemzetközi könyvvizsgáló cég is jóváhagyja a vételárat. Az állam egy ekkora felvásárlás esetén a lehető legnagyobb körültekintéssel jár el – tette hozzá, majd egy másik kérdésre elmondta: „ha a Vodafone esetleges állami felvásárlása meg fog történni, akkor abból jelentős bevétele lesz a későbbiekben az államnak.”

Forrás: Kormányinfó / origo.hu / MTI
Borítókép: MTI / Bruzák Noémi

Megosztás