Kategóriák: Hírek

Új minibölcsődét alakítottak ki Mogyorósbányán

A Széchenyi 2020 program keretében 120 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el Mogyorósbánya Község Önkormányzata. A támogatásból egy új, 8 férőhelyes mini bölcsődét alakítottak ki a községben. A támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.4.1-19 kódszámú felhívásán nyerte el a település.

Mogyorósbánya Község Önkormányzata, a Petőfi Sándor utcában, a tulajdonában lévő ingatlanon egy új mini bölcsőde kialakítására pályázott és nyert támogatást a TOP-1.4.1-19 kódszámú, „A bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhíváson. A projekt megvalósításának indokát az jelentette, hogy a településen korábban nem volt bölcsődei szolgáltatás, pedig a lakosság részéről egyre nagyobb igény mutatkozott rá. A meglévő óvoda ingatlanán helyhiány miatt nem lehetett kialakítani a bölcsődét, ezért a beruházás során a település központjában található, korábban kereskedelmi funkciót betöltő épületet használták fel erre a célra. Az épület felújítását és átalakítását követően itt kapott helyet az új, egy csoportos mini bölcsőde.

A TOP-1.4.1-19-KO1-2019-00006 azonosítószámú projekt keretében egy 1 csoportos mini bölcsőde jött létre, amely 8 kisgyermek nevelését teszi lehetővé Mogyorósbányán. Az épület földszintes, nyeregtetős, hagyományos szerkezetekkel épült. A beruházás során a tetőtér is beépítésre került, így az épület összes hasznos alapterülete 193 m2 lett. A bölcsőde földszintjén egy foglalkoztatót is kialakítottak a szükséges kiszolgálóhelyiségekkel együtt: átadó, mosdó zuhanyzóval és pelenkázóval, akadálymentes mosdó mozgáskorlátozottak számára. Emellett itt létesült egy melegítő konyha is. A tetőtéri részben a nevelők számára kialakított iroda és öltöző, valamint mosdó és teakonyha található. A támogatásból a kivitelezés mellett bútorokat és játékokat is beszereztek a bölcsőde számára.

A 120.000.000 Ft Európai Uniós támogatás segítségével 2021-ben készült el az intézmény, a teljes projekt pedig 2022-ben zárult le, a bölcsődébe így idén áprilisban költözhettek be a legkisebbek.

Havrancsik Tibor, Mogyorósbánya polgármestere elmondta, hogy nagy öröm számára, hogy a szakhatósági előírásoknak eleget téve a működés személyi és tárgyi feltételeinek megteremtése után már a tavasszal megkezdhette működését a minibölcsőde. Ez az új intézmény amellett, hogy Mogyorósbánya újabb ékköveként tündököl a település központi részén, lehetővé teszi a bölcsődés korú gyermekek napközbeni ellátását, elősegítve ezzel a szüleik visszatérését a munkaerőpiacra. A beruházás mindemellett 3 új munkahelyet is teremtett a településen.

Meg kell említeni azt is, hogy az Év Háza Komárom-Esztergom Megyében 2021 című pályázaton dícséretben részesítették az esztergomi tervező, Máté Edina Mogyorósbányára megálmodott és megépült bölcsődéjét.