Regöscserkésztábor a Meszlényiben

Kárpát-medencéből, Svédországból, Ukrajnából és az USA-ból is érkeztek cserkészek – írta Baranya István igazgató, a Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola közösségi oldalán.

Tíz napon át több mint 150 cserkész táborozik az esztergom-kertvárosi Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskolában. Az évente, nyaranta szervezett cserkésztábor, most ezt az intézményt választotta helyszínéül.

A cserkészek Magyarország különböző településeiről, a Kárpát-medencéből, Svédországból és az USA-ból is érkeztek. A Jász Mihály vezetésével megvalósuló tábor rendkívül szervezett, egység- és alegységvezető parancsnokok gardírozzák a fiatalokat. Szigorú napirend szerint élnek, programjaik a regös hagyományok alapján szerveződnek. Szálláshelyük az osztálytermek, folyosók, szabadtéri területek.

Számos népi mesterség szerepel a napi programjukban, többek között nemezelők, tojásfestők, fafaragók, fazekasok, szövők, mézeskalácssütők, hímzők, de a népi tánc is mindennapi tevékenység.

A napokban a 40 fős alcsoportjuk éjszakai túrán vett részt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Strázsa-hegyi részén. A lurkók természetesen a város nevezetességeit is megtekintik, különösen az Esztergomi Bazilikát és a történelmi helyszíneket.

A csapat vasárnap szentmisén vett részt Esztergom-Kertvárosban, a Szent István Király plébániatemplomban, ahol Baranya István igazgató köszöntötte a vendégeket és mutatta be a híveknek. A szentmisét Szerencsés Zsolt atya celebrálta.

Szerdán délelőtt a Meszlényi iskola tanulói (ETELE-Tanoda tábor) is kapcsolódtak a cserkészek programjaihoz, délután pedig nyílt napot tartottak, ahol vendégeket is fogadtak. Pénteken délután a „jelképes házasságkötésre” kerül sor, ahol a tábor alatt megismerkedett pár összeköti az életét. Ceremónia, lakodalom, utcai vonulás veszi kezdetét.

Szombaton lesz a legnépesebb az iskola, mivel az Esztergom-Bajót Regionális Karitász Konferenciát is az iskolában rendezik.

Fotók, forrás: Meszlényi Zoltán Katolikus Általános Iskola Facebook oldala