Kategóriák: DorogHírek

Több százan látogattak ki a Richter Délutánra

Látványos kémiai kísérletek, fergeteges koncert, vulkántúra élménybeszámoló, megannyi érdekes program – a dolgozók és családtagjaik és jól érezhették magukat a június 18-i dorogi Richter Délutánon, melynek az Otthon tér és a József Attila Művelődési Ház adott otthont.

A rendezvény házigazdája Abaházi Csaba, a Sing Sing együttes egykori frontembere volt, aki rögtön elárulta, hogy több mint egy évtizede együttműködik a Richter Gedeon Nyrt-vel és országszerte találkozhatunk vele, hiszen ő a Richter Egészségváros programjainak az egyik műsorvezetője.

Abaházi Csaba méltatta a technikusokat és a szervezőket is: érződött a helyszínen, hogy mindenki gőzerővel dolgozik azon, hogy a rendezvény tökéletesen sikerüljön. Rögtön elárulta azt is, hogy ha minél több aktivitáson – azaz programon – vesznek részt a gyermekek, úgy annál több értékes ajándékot kaphatnak.

Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének főmérnöke a köszöntőjében kiemelte, hogy a gyár története a kőszénbányászathoz kapcsolódó ipar kialakulásával indult az 1920-as években, majd a 60-as évek második felére a szénbányászathoz kapcsolódó vegyipari tevékenység kiszélesedett. Az így létrejött infrastruktúra és szaktudás alapozta meg a későbbi, gyógyszeripari hatóanyaggyártást. A szénbányászathoz kapcsolódó ipar egy idő után azonban gazdaságtalanná vált. Ez a folyamat éppen a megfelelő időben találkozott a Kőbányai Gyógyszerárugyár bővítési törekvéseivel. Ezért a két vállalat – szinte pontosan 55 éve – 1967. június 30-án Kőbányai Gyógyszerárugyár néven fuzionált. A Richter dorogi gyáregysége mára a magyar irányítású, innovációra épülő, multinacionális vállalat hatóanyaggyártó bázisává vált.

A megnyitó után színpadra léptek a Dorogi Richter Óvoda nagycsoportosai. Abaházi Csaba Kaulics Beáta óvodavezetővel többek között arról beszélgetett, hogy a tizenkét gyermek április vége óta készült a produkcióra, és hogy interaktív módon, mondokákkal, versekkel megfűszerezve adják elő a Párácska című mesét. A közönségtől nagy tapsot kaptak a kicsik, akik örök élményekkel gazdagodtak.

A parkot már kora délután ellepték a családok. Pilling Dávid, a dorogi gyáregység Szintetikus I. üzemének vezető helyettese látványos kémiai bemutatót tartott, sőt az érdeklődők szemtanúi lehettek a „Fáraó kígyója” nevű híres kísérletnek is, mely során a meggyújtott vegyi anyagból egy hüllőre emlékeztető anyag keletkezett. Voltak olyan kisgyermekek is, akik lelkesen érdeklődtek Pilling Dávidtól az egyes kémiai reakciókról is, a vezető-helyettes pedig készségesen válaszolt minden feltett kérdésre.

A rendezvény fókuszában az aktivitás és a kikapcsolódás állt, így például Jarecsni Gyulának, a dorogi Szintetikus I. üzem részlegvezetőjének koordinálásával a Gólkapunál bárki kipróbálhatta, hogy be tudja-e lőni a labdát a kapuban elhelyezett körökbe.

A Minitenisz is rendkívül népszerű volt: Marosvölgyi Péter, a dorogi Biztonságtechnikai osztály tűzvédelmi mérnöke, a gyár saját tűzoltóságának oszlopos tagja, és a teniszezés szerelmese fiatalokkal és felnőttekkel is megszerettette a sportágat, a játéktér gyakorlatilag estig foglalt volt.

Szegvári József, a dorogi Műszerész osztály dolgozója, a Dorogi Futókör tagja szintén mozgásra csábította az érdeklődőket, a vezetésével bárki kipróbálhatta a 400 méteres rekortán futópályát, amelyen tetszőleges hosszúságú távot teljesíthettek.

Többen meglepődtek azon, hogy a szervezők miért vittek ki pecabotokat a rendezvényre, hiszen nincsen a közelben semmilyen állóvíz, ahol halakat lehetne kifogni. Tótik Attila, a Dorogi klíma- és vízrészleg üzemeltetést irányító technikusa ismertette, hogy a megyei horgász ifjúsági verseny fináléjában szokott lenni egy olyan versenyszám, amelyben horgászbottal kell célba dobni.

Lényege, hogy a szerelés végén horog helyett egy 30 grammos ólomsúly van, melyet alsó lendítéssel kell rádobni egy 10 méterre lévő falapra. Ha pedig a súly koppan, úgy a versenyző pontot szerez. Ottjártunkkor egy kisfiú is szerencsét próbált, Tótik Attila ellátta instrukciókkal és a gyermek is meglepődött, hogy már elsőre eltalálta a fát.

A parkban több ugrálóvár is várta a kicsiket, a fajátékokat is sokat kipróbálták. Az egyik standnál a Dorogi Richter Óvoda munkatársainak közreműködésével kézműves foglalkozásokat is tartottak, buborékot is lehetett fújni és idővel ellepték a krétarajzok a parkolót. Zimmerer Líviának, a dorogi szakszervezeti bizottság munkatársának közreműködésével arcfestés is volt az Otthon téren.

Nemcsak a szabadban, de a művelődési házban is zajlottak a programok. Kinka Ferenc, a dorogi informatikai csapat oszlopos tagjának szervezésében tekeversenyt is rendeztek. Marek Marika, a dorogi szakszervezet korábbi vezetője régi tárgyakból, munkaeszközökből nyílt kiállítással, illetve a dorogi gyár 55 évfordulója kapcsán múltidéző beszélgetéssel várta a látogatókat.

A konferenciateremben Lieber Tamás, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke Vulkánkitörések testközelből címmel tartott fotós-videós előadást. A program akár egy interaktív földrajzórának is beillett volna, ugyanis annyi érdekességet tanulhattak ott a gyermekek és a felnőttek.

A Richter Délutánon a zene is fontos szerepet töltött be. Abaházi Csaba és Garai Zoltán kellően meglepte a résztvevőket, ugyanis spontán énekeltek el közösen egy dalt a színpadon. Az este folyamán Arányi Zsolt és A ZENEkar lépett fel az Otthon téren. Arányi Zsolttól, az együttes frontemberétől megtudtuk, hogy a csapat 2016-ban, a III. Q-faktor Queen Rockzenei Tehetségkutató versenyen megnyerte a Közönség és a Szakmai zsűri fődíját. A banda nagynevű zenészekkel is játszott már együtt, sőt korábban Somló Tamás énekessel, bassszusgitárossal is együtt szerepeltek.

Érdekesség, hogy Arányi Zsolt – aki pedig a Raktárüzemeltetési osztály vezetője a Richternél – 2017-ben bejutott a Dunakanyar Hangja énekverseny döntőjébe is. Elmondta azt is, hogy most először koncerteztek a munkatársak előtt és olyan dalokkal is színesítették a műsorukat, melyeket máshol egyáltalán nem, vagy csak ritkán hallhatunk.

A koncert egyébként méltó lezárása volt az egész napos rendezvénynek, mely végén Garai Zoltán megköszönte a családoknak és a dolgozóknak a részvételt.