Hírek

Hét termelővel és kézművessel bővült a Nemzeti Parki Termék védjegyeseinek köre

A Nemzeti Parki Termék védjegy célja a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése – mindezeken keresztül pedig a védett területek természeti és kulturális értékeinek megőrzése.

A tíz hazai nemzeti park igazgatóság által működtetett védjegyrendszer részeként országszerte közel 300 termelő mintegy 1300 terméke nyerte el 2013 óta védjegy használat jogát, a kézműves termékek és élelmiszerek mellett szolgáltatások is.

A védjegyes termékek és a védjegyesek a nemzetiparkitermek.hu oldalon böngészhetőek, a védjegyesekkel pedig személyesen a nagyobb nemzeti parki rendezvényeken is találkozni lehet. 

A Nemzeti Parki Termék védjegyet az érintettek pályázati úton nyerhetik el, amelyet az egyes igazgatóságok saját hatáskörben, 1-2 évente hirdetnek meg. Igazgatóságunk idei pályázatára 14 kézműves, termelői és szolgáltatói pályázat érkezett, közülük a bíráló bizottsági döntés alapján nyolcan nyerték el meghatározott termékeikkel a védjegyhasználat jogát:

    • Balogh Eszter Borbála / Csorbacserép hatféle kerámia termékkel;
    • Cseh-Klimaj Éva / Indigofont Bt. valamennyi vesszőből font termékével;
    • Fazekas-Nagy Ildikó kétféle filctermékkel;
    • Hajdu Katalin „rovarmintás” kerámia termékekkel;
    • Borgulya Gizella / Földanya Kincsei négyféle gomba- és medvehagyma termékkel;
    • Jung Ferenc kétféle lekvárral;
    • az Eklézsia Pincészet kétféle borral;
    • a Szebedinszky Szőlőbirtok háromféle borral.

Közülük Hajdu Katalin több terméke már korábban kiérdemelte a védjegyet.

A legtöbb Nemzeti Parki Termék védjegyes termelővel és kézművessel egy helyen legközelebb a Magyar Nemzeti Parkok Hetének nyitóhétvégéjén lehet találkozni. A rendezvénynek idén a Mezőgazdasági Múzeum ad otthont Budapesten, 2024. május 17. és 21. között.

Borítókép, forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Megosztás