Kategóriák: DorogHírekKék hírek

Fémkosárral együtt zuhant a betonra

Pénzbüntetést szabtak ki egy cég ügyvezetőjével és egyik alkalmazottjával szemben, mert egy dorogi telephelyen a munkavédelmi szabályok megszegése miatt a magasba emelt fémkosárral az egyik munkatársuk a betonra zuhant, és súlyos sérülést szenvedett.

A megállapított tényállás szerint a villanyszereléssel foglalkozó gazdasági társaság 2020. augusztus 14-én az ügyvezető vezetésével és utasításai alapján egy dorogi telephelyen végeztek villanyszerelési munkát, ami erőátvételi kábelek szerelését jelentette mintegy 6 m-es magasságban.

A munka végzése során a kábelek magasba történő felemeléséhez az I. rendű vádlott (a cég ügyvezetője), az irányítása alatt álló II. rendű vádlott, valamint a sértett egy emelővillás targoncát vettek igénybe, amelynek emelővillájára egy fém kosarat rögzítettek. A II. rendű vádlott a targonca kezeléséhez szükséges jogosítvánnyal, míg a targonca személyemelésre tanúsítvánnyal nem rendelkezett. A kosárban álló sértettet és a rögzíteni kívánt kábelt a II. rendű vádlott a targoncát kezelve többször a magasba emelte, hogy az I. rendű vádlott a felemelt kábeleket a magasban rögzíteni tudja. Az egyik emelésnél mintegy 2,5-3 méteres magasságban a rakományrögzítő spanifer elszakadt, a kosarat a kábel súlya lehúzta, az megbillent és a sértettel együtt az üzemcsarnok beton padlózatára zuhant.

Az esés következtében sértettnek a bal oldali ugrócsontja eltörött, és a külboka felett lágyrész sérülése keletkezett, amely sérülések gyógytartama 2-3 hónap.

Az Esztergomi Járásbíróság jogerős büntetővégzésében 400.000-400.000 forint pénzbüntetést szabott ki a cég ügyvezetőjével és alkalmazottjával szemben.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség / Tatabányai Törvényszék