Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Sváb hagyományőrző vetélkedőt rendeztek a Szalézi iskolában

A Zafféry Károly Szalézi Középiskola és Nyergesújfalu Város Önkormányzata a „Hagyományokra építő közösségfejlesztés: Bajót, Nyergesújfalu, Tát” pályázatának keretében május 20-án sváb hagyományőrző vetélkedőt rendezett gyerekek részére a Zafféry iskolában, ahol az idegen nyelvi vetélkedők nagy hagyománnyal rendelkeznek. A német Landeskunde versenynek többször volt Havasi József atya az elnöke.

A sváb hagyományőrző vetélkedő zsűrijének tagjai voltak: Tafferner Ingrid, az iskola igazgatója; Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere és Krajcsovszki Andrea, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Nyergesújfalu elnökhelyettese. Az eseményen részt vettek a város német nemzetiségi közintézményei, a Kernstok Károly Általános Iskola és a Nyergesújfalui Napsugár Óvoda.

A vetélkedő a szülők és a város polgárai örömére nyilvános volt; népes közönség láthatta a gyerekek produkcióit.

A legkisebbek körjátékokat és táncokat adtak elő; a Kernstok Károly Általános Iskola negyedikes diákjai egy sváb esküvőt és a mennyegzőre való készülődést jelenítették meg.

A Zafféry Károly Szalézi Középiskola diákjai időutazásra hívták a nagyérdeműt: a múlt század első felében járták körül az év ünnepeit. A 12. osztályos Székely-Király Marcell a szőlőszüretről beszélt, és felkonferálta videófilmjét a sváb szőlőprés működéséről.

A műsor szervezője, Vachajáné Kisgyőri Szilvia, a Zafféry-iskola némettanára, a Történetek a sublótból című kiadvány egyik szerzője és szerkesztője az általa gyűjtött népszokások közül dramatizált néhányat. Így hosszú évtizedek után először lehettek jelen a résztvevők az aprószentek napján szokásos suprikáláson, melyet egy nyolcadikos osztály adott elő, eredeti sváb kifejezésekkel tarkítva; két 8. osztály legényei közreműködésével a sváb falvakban szokásos húsvét előtti kereplésen, illetve a 7. és 8. évfolyam diákjai által megjelenített vidám farsangtemetésen. Kilencedikes diákok és a tanárnő egy rendhagyó, PowerPoint prezentációval tarkított „népismeret órát” is eljátszottak, bemutatva a sváb falvakban szokásos pünkösdi lófuttatást.

Az előadásokon látható képeknek személyes vonatkozásai is voltak; többen felismerhették rokonaikat. Az egyik diák a saját dédnagyapjáról beszélt.

A szervezés felelős munkájában, a műsor kivitelezésében nagy segítséget nyújtottak a középiskola némettanárai: Bodainé Szabó Katalin, Csapó Zsoltné és Urbán Judit.

A Zafféry-középiskola előadását a pünkösdi lófuttatáshoz és Nyergesújfalu címeréhez kapcsolódóan a Postakocsi-polkával (Postkutschen-Polka) zárta, melyet az igazgatónő, Tafferner Ingrid tanított be a diákoknak.

A műsor jó hangulatához a Sax Buam Trio járult hozzá: Sax Bernard és Sax Noel, az iskola tanulói édesapjuk, Sax Norbert harmonikakíséretével nyergesújfalui sváb dalokat énekeltek, a nap végén pedig zenével szórakoztatták a nagyérdeműt.

A korabeli atmoszférát Czuczai Zsófia, a Zafféry-iskola rajztanárának díszletei teremtették meg. A műsor sikeréhez hozzájárult Ambrus Tibor oktatástechnikus munkája és a két narrátor, Tőberling Brigitta és Madar Erik.

Olyan remek produkciókat láthatott a közönség, hogy a zsűri mindenkit győztesnek titulált, és emléklappal, ajándékokkal jutalmazott.

A rendezvény végén a résztvevők együtt fogyasztották el a házigazda által kínált pogácsát és sváb süteményeket – rácsos és diós linzer (spicpua), preckedli, melyeket a szalézi konyha készített.

Fotók, forrás: szaleziak.hu

Megosztás