Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Átadták a felújított Kernstok-villát

Átadták a magyar avantgárd egyik leghíresebb festőjeként számon tartott Kernstok Károly eredeti állapotban felújított villáját május 28-án, szombaton, Nyergesújfaluban.

Az átadó ünnepségen Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere elmondta, hogy az önkormányzat saját erőből, 220 millió forintért újíttatta fel az épületet, amely évtizedekkel ezelőtt – örökös híján – a város tulajdonába került, majd kozmetikai szalon és fogorvosi rendelő működött benne. A megújult villában Nyergesújfalu alkotókörei és egy civil szervezet kap helyet, illetve a nagyobb tereket rendezvények, esküvők lebonyolítására hasznosítják. A korabeli kertnek megfelelően betelepített park a nagyközönség számára nyitott lesz.

Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy hosszú ideje várt naphoz érkezett el Nyergesújfalu és vele együtt a magyar képzőművészet is. Mostantól Kernstok Károly egykori villája méltó állapotban állít emléket a magyar avantgárd festészet legkiemelkedőbb képviselőjének. „Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, akik kitartóan dolgoztak azon, hogy ez megvalósulhasson, mindazoknak, akik fontosnak tartották, tartják, hogy ilyen módon is megőrizzük értékeinket.” – tette hozzá, majd megjegyeztek: „Nekem annyi szerepem van csak itt, hogy egy beszédet mondjak az átadón, de engedjék meg, hogy elmondjam, minden megbecsülésem azoké, akik nemcsak megőrzik emlékükben a múltat, kultúránkat, hanem aktívan tesznek azért, hogy ezt megismertessék a következő generációkkal. Megtanítják tisztelni, becsülni mindazt, amit eleink cselekedtek, és megtanítják azt, hogy múltunk nem csupán történelem, hanem bennünk él tovább. Aktív játékvezetőként volt szerencsém ezt a felemelő érzést számtalanszor átélni, és higgyék el, hogy a magyarok által teremtett értékek legyen szó sportról, tudományról vagy művészetről, szerte a világban ismertek és elismertek. De itt a képzőművészeten van a hangsúly, azon belül a festészeten.”

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke Nyergesújfalu feliratú tarisznyával érkezett. Elmondta, hogy ezt ajándékba kapta, amikor az első értéktár pályázatukat valósították meg, Nyergesújfalu-Ács közös baráti páros találkozóján, amelyet itt a Kernstok villa kertjében tartottak. Az elnök egy Széchenyi István idézettel folytatta: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent és munkálkodhass a jövőn”, majd hozzátette: „Úgy gondolom, ezt a rendkívül bölcs és sokatmondó gondolatot a Nyergesújfaluban élők megfogadták és be is tartották. Mi más is bizonyíthatná ezt jobban, mint ez az épület, melynek újjászületésének tanúi lehetünk. A múltnak állít emléket, és hozzájárul ahhoz, hogy a jelenben élő generációk irányt mutassanak vele a jövő nemzedékeinek. A Széchenyi István által megfogalmazott gondolat a Komárom-Esztergom Megyei Értéktár szlogenje is lehetne, hiszen az értéktár mozgalom célja is ez: összegyűjteni a településen a megyében lévő régi és új emlékeket, az őseink által ránk hagyott örökséget, melyek igazodási pontot nyújtanak a ma emberének és a jövő generációinak.” Végül megjegyezte, hogy a Kernstok-villa az első között került be a javaslatára a megyei értéktárba.

A beszédek után a polgármesterasszony okleveleket nyújtott át azoknak, akik részt vettek a felújításban, majd a helyi plébános megáldotta az épületet, végül körbe vezették a jelenlévőket a villában.

A Kernstok Károly által 1912-ben emelt villát egy műemlék- és templomfelújítással foglalkozó társasággal építették újjá. Az épület felújítását Dankó Kristóf tervezte meg. Az ingatlanon az elmúlt évtizedekben nagy átalakításokat nem végeztek. Megvan a terasz, Kernstok falócája, cserépkályhája és a nappali is korhű állapotban maradt fent.

Az önkormányzat az átadáshoz kapcsolódva a Nyolcak néven ismert alkotócsoport, Berény Róbert, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Orbán Dezső, Pór Bertalan és Tihanyi Lajos magángyűjteményekben lévő alkotásaiból rendezett kiállítást.

Kernstok Károly a Nyolcak néven ismertté vált művészcsoport egyik vezéregyénisége volt. Villájában a magyar művészeti élet olyan tagjai fordultak meg, mint Feszty Árpád, Ady Endre vagy Czóbel Béla. Itt működött a Tanácsköztársaság alatt Kernstok művészeti szabadiskolája, növendékei között volt Derkovits Gyula, Goszthony Mária és Novotny Emil Róbert.

Az önkormányzat folyamatosan ápolta a festő és a Nyolcak művészcsoport emlékét. Helyi kiállítások és konferenciák szervezése mellett közreműködött a Szépművészeti Múzeumban 2011-ben megnyílt nagyszabású tárlat megvalósításában, a csoportot bemutató dokumentumfilm létrejöttében, valamint bemutatta a közönségnek a festő két olyan képét, amely eddig magángyűjteményben lappangott.

Felhasznált forrás: MTI

Megosztás