Kategóriák: Hírek

Péntektől csak magyar rendszámmal lehet tankolni

Péntektől csak a magyar rendszámú autók számára teszik lehetővé a kedvezményes tankolást a benzinkutaknál – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 26-ai Kormányinfón.

Gulyás kiemelte, hogy május 27-étől csak a magyar forgalmi engedéllyel rendelkező autóknak lesz lehetősége arra, hogy kedvezményesen tankoljanak Magyarországon, mert a miniszter szerint a benzinturizmus veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és ez visszaélés a befagyasztott benzinárral.

Gulyás Gergely elmondta, hogy kedden döntöttek a veszélyhelyzet elrendeléséről, mivel közvetett veszélynek vagyunk kitéve, és a humanitárius katasztrófa lehetősége fennáll. A gazdasági következmények is súlyosak. Gulyás rámutatott arra, hogy sok országban többszörösére nőttek a rezsiárak, míg Magyarországon fenn tudták tartani a rezsicsökkentést. A kormány a rendkívüli felhatalmazásával élve rezsivédelmi és honvédelmi alapot hozott létre – tette hozzá. A brüsszeli szankciós politika is felelős az árak emelkedéséért. Az elhúzódó háborús helyzetben az ország gazdaságát is meg kell védeni. Mindent meg kell tenni a rezsicsökkentés, a családok támogatása, és a nyugdíjak értékének a megőrzése érdekében – jegyezte meg.

Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter elmondta, hogy extraprofit-különadók érkeznek, melyek a jelenlegi ágazati különadók felett kerülnek kivetésre. Kiemelte, hogy az első ilyen ágazat a bankszektor, ahol elvonják az extraprofitot, és a tranzakciós illetéket kibővítik. Ennek összege a bankszektorban 250+50 milliárd forint (extraprofit+bankadó). Ez az éves összege az elvonandó forintnak. A cél, hogy ezt a teljes összeget idén és jövőre is beszedjék. Hozzátette, hogy a biztosítói szektorban 50 milliárd forintot vonnak el, míg az energiaszektorban 300 milliárdot – ez főképp a MOL-t érinti –, a kiskereskedelmi szektorban pedig 60 milliárdot. Továbbá a telekommunikációs szektor új terheinek összege 40 milliárd forint, a gyógyszerforgalmazóktól 20 milliárdot vonnak el, a légitársaságoktól pedig 30 milliárdot. Ezen felül a kormány kiveti a reklámadót, amelyből 15 milliárd forint bevételt várnak. A kormány azt reméli, hogy így összesen 800 milliárd forint bevétel keletkezik. Nagy Márton kiemelte azt is, hogy ez a fajta elvonás nem fog megjelenni áthárított áremelkedések tekintetében a fogyasztóknál.

A gazdaságfejlesztési miniszter arról is beszélt, hogy csökkentik a kormányzati kiadásokat is. „Egy válságálló gazdaságot kell építenünk” – tette hozzá. A két alapról azt is elmondta, hogy azok mögé bevételt tesznek. A kiadási oldalon is csökkentések lesznek, de a családokat, a teljes foglalkoztatottságot és a nyugdíjak értékét megvédik. A kiadások csökkentése a minisztériumok költségvetését érinti, és az állami beruházásokat át kell ütemezni, és a piaci beruházásokra kell a hangsúlyt helyezni.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a jövő évi költségvetésben ugyanannyi pénz lesz a családtámogatásokra, mint idén. Az állami beruházások befagyasztása pedig 800 milliárd forintos megtakarítást jelent majd, de ennek szerény növekedési ára lesz. Gulyás az olajembargóról azt mondta, alapvetően fenntartásokkal viseltetnek a szankciós politikák iránt, eddig Európa csak vesztett. Nem bűn, ha Európa felismeri az önérdekét – tette hozzá. Az európai egység érdekében minden szankciót támogat a kabinet, ami jobban fáj az oroszoknak, mint az uniónak – mondta. A miniszter arról is beszélt, hogy a reklámadót kivéve, minden adónem életbe lép még idén. A baloldal eddig a biztosítók és a bankok érdekében lépne fel – tette hozzá.

Szentkirályi Alexandra a Kormányinfón pedig arról számolt be, hogy eddig 228.605 fő érkezett hazánkba a háború elől menekülve, menedékesként összesen 23.148 fő nyújtott be kérelmet.

Felhasznált források: origo.hu / hirado.hu / Kormányinfó
Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Megosztás
Tegek: kormányinfó