Kategóriák: DorogHírek

Tűzoltó gyermeknapot rendeztek a Richternél

Rengetegen látogattak ki a Richteres Tűzoltó Gyermeknapra, melyet első alkalommal rendezett meg a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepe, az I-es porta melletti parkolóban, május 14-én, szombaton. A 9-től 12 óráig tartó program során a résztvevők betekintést nyerhettek a tűzoltók mindennapjaiba, megtekinthették a gépjárműveket és az oltáshoz szükséges eszközöket.

Kiss Zoltán, a Richter létesítményi tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a program során bemutatkozott a teljes járműparkjuk a felszereléseikkel együtt. A gyerekek felpróbálhatták a tűzoltóruhákat, illetve a sisakokat. A tűzoltóautókba pedig beülve igazi lánglovagnak képzelhették magukat, mikor elindították a szirénát – tette hozzá, majd megjegyezte, hogy a bátrabbak tálcatűzoltáson is részt vehettek, a legkisebbeknek pedig színezőkkel és különböző játékokkal készültek.

Szárszói Tamás, a fióktelep iparbiztonsági mérnöke, veszélyesipari ügyintéző elmondta, hogy a gyereknapon a versenycsapatuk is bemutatkozott, melynek ő csapatkapitánya. Kiemelte, hogy a 10 fős csapatukkal rendszeresen részt vesznek tűzoltó versenyeken, ahol atlétikai, ügyességi és erőnléti feladatokat kell megoldaniuk, mint például váltófutás, vagy adott időn belül egy-egy feladat megoldása. A csapatkapitány megjegyezte, hogy most a gyerekeknek egy versenyszerelési feladatot mutattak be. „Vizet szívtunk fel a kismotorfecskendőre, majd a keletkezett tüzet két sugárral oltottuk el” – tette hozzá, majd kiemelte, hogy immáron ötödik alkalommal kvalifikálták magukat a négyévente megrendezendő tűzoltó olimpiára, melyre idén júliusban kerül sor a szlovéniai Celjében. Itt 800 csapat mérkőzik majd meg, 3-4 ezer fővel. „Ezen az olimpián nem csak a Richtert képviseljük, hanem Magyarországot is. Mi az önkéntes tűzoltó kategóriában indulunk, ahol hagyományos tűzoltó szerelési feladatot fogunk ellátni” – mondta Szárszói Tamás.

Kontárné Kozár Ágota, a dorogi gyár biztonságtechnikai osztályának vezetője a létesítményi tűzoltósággal kapcsolatban elmondta, hogy a társaság nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a megelőzésen belül pedig a tűzvédelemre, melynek egyik fő pillére a saját tűzoltóságuk. A gyermeknappal kapcsolatban pedig úgy gondolja, hogy a tűzvédelemnek a népszerűsítése nem csak a társaságnak fontos, hanem ha már kiskorban megismertetjük ennek a szakmának a szépségét, nehézségét a gyerekekkel, akkor a tűz elleni védekezésben a mindennapokban is hasznos lehet, hiszen tűz mindenhol előfordulhat. „Meg kell tanulniuk a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt, hogy a tűztől nem megijedni, hanem a tüzet szakszerűen el kell fojtani, hogy ne legyen később nagyobb probléma. Erre nagyon jó példa volt az itt bemutatott tálcatűzoltás”.