Kategóriák: Hírek

Döglött halak lepték el a Duna partját

Az elmúlt héten nagyon sok bejelentés érkezett, miszerint döglött halak lepték el a Duna partját. A Fővárosi Horgászegyesületek Szövetsége (FŐHESZ) felhívja a figyelmet, hogy nincs szó mérgezésről és tömeges halpusztulásról sem.

A szövetséghez sok kérdés érkezett a témával kapcsolatban, ezért – a horgászok aggodalmainak elkerülése végett – összegyűjtötték az ezzel kapcsolatos információkat.

A partra sodródott haltetemek főleg az öblökben kerültek a felszínre nagy számban, és amellett, hogy kellemetlen látványt nyújtanak, a terjedő szaguk is felhívják a figyelmet. Ez a jelenség egy természetes folyamat eredménye, amely során a télen elhullott gyengébb, idősebb, sérült halak a víz hőmérsékletének emelkedésével, tavasszal, a felszínre kerülnek. Főleg az idegenhonos fajok – jelen esetben 95 százalékban a busák – vannak jobban kitéve a körülményeknek. Vannak olyan évek, amikor kisebb arányú ez a pusztulás és kisebb számban jelennek meg a haltetemek, és vannak olyan évek – mint idén is – amikor nagyobb számban.

Tehát nincs szó mérgezésről, betegségről, sem tömeges halpusztulásról, hanem sok elhullott egyed, a hirtelen hőmérséklet emelkedéssel egyszerre került a felszínre.

A FŐHESZ halőrei folyamatosan dolgoznak azon, hogy összeszedjék és elszállítsák a tetemeket, de kérik a horgászok türelmét, amíg ez a folyamat teljesen le nem zajlik, minden nap kerülnek elő és sodródnak partra újabb példányok.

Fotók, forrás: FŐHESZ

Megosztás