Kategóriák: CsolnokDorogHírekTokod

Bejárható erdei turistaútvonal létesülhet a régi homokvasút nyomvonalán

Május 11-én, szerdán tájékoztatót tartottak Csolnokon, az egykori homokvasút mentén kialakítandó erdei turistaútvonalról.

A tervezéssel, engedélyeztetéssel és kivitelezéssel együtt összesen mintegy bruttó 220 millió forintból alakíthatnak ki túrázásra, erdei kerékpározásra, és további turisztikai járómódokra alkalmas útvonalat Dorog-Csolnok-Sárisáp-Annavölgy-Nagysáp-Bajót-Tokod között, mintegy 20-25 kilométer hosszan. A beruházás jelenleg előkészítő szakaszban tart, így a teljes fejlesztési terv a következő hónapokban lesz végleges.

A többnyire erdős területeken kialakítandó útvonalon lesznek földdel, murvával ellátott részek is, amelynek a kivitelezése várhatóan 2-3 éven belül megtörténhet.

Lehetséges nyomvonalak (kék)

A pályázati program koordinátora a Dunamente és Térsége Turizmus Egyesület. A tervezett projekt keretében megvalósulhat a teljes vasúti nyomvonal edukatív bemutatása, értékének megőrzése, ipari jelentőségének bemutatása a helyben élők és térségünkbe látogatók részére, izgalmas, különleges formába öntve. Továbbá olyan turisztikai termékek és szolgáltatások jöhetnek létre, amelyek célközönségét tekintve ugyanannyira támaszkodhat a helyben élők napi-heti rendszerességű használatára és a térségbe érkező turisták érdeklődésére is. A projekt nagymértékben támaszkodik a dorogi és további települések civil kerékpáros szervezeteinek közreműködésére.

A csolnoki tájékoztatón Bukovics László, tervező mutatta be a jelenlegi nyomvonalat, melyet a képviselő-testület a lakossággal együtt vitathatott meg. Többen úgy gondolták, hogy a Csolnokon található alagúton keresztül is vezethetne az út, mindemellett a lakosság egy része ragaszkodna a homokvasút eredeti nyomvonalához, azonban a tervező szerint ez azért nem megoldható mindenhol, mert az egyes területetek teljesen visszavette a természet.