Kategóriák: EsztergomHírekProgramok

A méhek világával ismerkedhetnek a gyerekek a Duna Múzeumban

Mézes Gondoltatok címmel nyílt kiállítás az esztergomi Duna Múzeumban május 12-én, csütörtökön.

A múzeumba látogató gyerekek megismerkedhetnek többek között a méhekkel és azzal, hogyan védjék ezeket a hasznos rovarokat, amelyek megóvják egészségüket és megédesítik az életüket. Mindemellett betekintést nyerhetnek a méhek társadalmába, illetve a kiállításon szereplő tárgyak segítségével megtudhatják, hogyan hasznosították egykor és a jelenkorban a méhek által keletkezett nektárt.

A kiállítás kapcsán Fehér Györgyi múzeumpedagógus kiemelte: nagyon fontos, hogy foglalkozzunk a méhekkel, és nemcsak a méhekkel, hanem az összes beporzó rovarral, hiszen az emberiség táplálék-ellátásának nagy részéért ők felelnek, ugyanis a gabonafélék kivételével gyakorlatilag minden gazdasági növényünk rovarmegporzású. Hozzátette, hogy a Természettudományi Múzeum is erre hívja fel most a figyelmet, hiszen napjainkban drámai módon csökken a beporzó rovaroknak a száma. „A méhek nem csak a beporzásban játszanak szerepet, hanem a méz előállításában, ami az ősidők óta egy nagyon fontos tápláléka az emberiségnek” – jegyezte meg.

A Mézes Gondolatok című kiállítás két éve járja az országot. A tárlat a mézzel és a méhekkel kapcsolatos megismerést és megértést segíti. A Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum vándorkiállítását – amelynek az esztergomi már a 15. helyszíne – 2022. június 1-jéig tekinthetik meg az érdeklődők a múzeum időszaki kiállítótermében. Május 28-án pedig a gyermeknap alkalmából egy nagy családi napot is rendeznek méhész bevonásával, mézkóstolással és mindenféle érdekességgel.