Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Átadták az idei év eddigi legnagyobb magyarországi beruházást

A Toray Industries Hungary Kft. átadta az idei év eddigi legnagyobb magyarországi beruházását, amelynek keretében 127 milliárd forint értékben üzem épült az elektromos autók akkumulátorához használt szeparátorfólia gyártására Nyergesújfaluban – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter március 31-én, csütörtökön a nyergesújfalui üzemátadón.

Az átadó ünnepséget a Grácia Hegedűtrió zenés műsorával nyitották meg, majd elsőként Koichi Muramatsu, a Toray Industries Hungary Kft. ügyvezető igazgatója mondott beszédet japánul. Őt követte Tetsuya Tsunekawa, a Toray Industries Europe ügyvezető igazgatója.

Az eseményen Szijjártó Péter elmondta, hogy a zöldmezős beruházáshoz az állam 4,7 milliárd forint támogatást nyújtott, így segítve 188 új munkahely létrejöttét. Kiemelte, hogy a világ 29 országában 283 érdekeltséggel rendelkező japán cég az Európai Unión belül Magyarországban kezdi el a szeparátorfólia gyártását, s ennek nyomán a globális termelőkapacitása 20 százalékkal fog nőni. Hozzátette, hogy ez a projekt nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy hazánk az elektromos autóipar európai zászlóshajója lehessen. Mint közölte, Magyarország a lítium akkumulátorok exportjának tekintetében már most is a hatodik helyen áll a világranglistában, míg az elektromos akkumulátorok alkatrészeit illetően a tizenegyedik.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy míg tíz évvel ezelőtt a globális beruházások 80 százalékát nyugati tőkéből finanszírozták, és csak 20 százalékát keletiből, mára ez az arány teljesen megfordult, s a Kelet részesedése 70 százalékosra nőtt, míg a Nyugaté 30 százalékosra csökkent. A távol-keleti országok technológiailag felzárkóztak, stabil pénzügyi háttérrel rendelkeznek, a lakosságszámot illetően pedig mindig is előnyben voltak. Továbbá leszögezte, hogy az autóipari forradalom „passzátszelét keletről fújják”, onnan szállítják az eszközöket a nagy nyugati gyártók számára is. „Ezek a beruházások hatalmas szerepet játszanak az EU jövőbeli gazdasági növekedésében. Ahova ezek mennek, ott létrejönnek a hosszú távú növekedés garanciái” – közölte, hozzátéve, hogy Magyarország kifejezetten sikeres az ezen beruházásokért folytatott nemzetközi versenyben. Végezetül pedig arra is kitért, hogy Komárom-Esztergom megye – ahol ő is született – tavaly az első helyen állt a megyék rangsorában az egy lakosra jutó külföldi működőtőke-beruházások terén.

Erős Gábor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, hogy Nyergesújfalu a mai nappal felkerült az innovatív vállalkozások világtérképére. Azután, hogy a Toray cégcsoport 2019 júliusában bejelentette, itt építi meg újabb európai üzemét, mely a lítium-ion akkumulátorhoz szükséges fólia gyártását végzi. „Azt gondolom, hogy minden olyan beruházás, ami hozzájárul a széndioxid kibocsátás és a globális felmelegedés csökkentéséhez, ami hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra, és hozzájárul a zöldellő jövőhöz, üdvözítő és támogatandó. Ám ha ehhez hozzárakjuk még azokat az előnyöket, melyek a várost, a térséget és ebben a tekintetben az új létesítmény megépítésének hónapjaiban a beruházás több száz embernek adott munkát, a gyár megnyitásával pedig 188 dolgozó megélhetését biztosítja, akkor elmondhatjuk, Nyergesújfalu is nyertes, és ezáltal a térség is.”

Erős Gábor végezetül elmondta, hogy számára ez a beruházás egy nagy öröm, de elsősorban megtiszteltetés, hogy a Toray és Japán bízik a magyar emberekben, bízik Nyergesújfaluban. A beruházás fontosságát az is mutatja, hogy a magyar kormány jelentős mértékben támogatta ennek a komoly beruházásnak a létrejöttét, ezzel is jelezve a cég számára a bizalmat. Ugyanakkor közvetett formája is lesz még a jövőben ennek a támogatásnak, hiszen a vállalat tevékenységéhez is kapcsolódó infrastruktúra fejlesztés, az M100-as újonnan megépülő Esztergomtól Budapestig, az M1-esig megépülő út lesz – tette hozzá.

A beszédek után Koichi Muramatsu, Tetsuya Tsunekawa, Szijjártó Péter, Erős Gábor és Mihelik Magdolna közösen átvágták az átadást jelképező nemzeti színű szalagot.

Forrás: MTI / dorogimedence.hu