Kategóriák: HírekSport

Tippek a téli futáshoz

A hideg téli időben is lehet futni a szabadban, de hogyan öltözzünk fel? Hiszen nem húzhatunk egy tucat ruhát magunkra és téli csizmában sem a legkényelmesebb futni. Adunk néhány tippet a kezdő futóknak!

Dorogon és Esztergomban is rekortán futópálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére. A januári-februári időszakot is átvészelhetjük „fagyási sérülés” beszerzése nélkül. Hideg időben futni több szempontból is kihívásokat tartogat, mint például a szél, ami sok esetben kellemetlen. De mivel futni szeretnénk, nem pedig gurulni, nem húzhatunk magunkra egy tucat ruhát és téli csizmában sem fogunk a futópályára menni. Ez azért sem lenne szerencsés, mert körülbelül 10 perc futás után elkezd felmelegedni a szervezetünk. Egy futó számára az öltözködés pedig többet jelent kényelmi kérdésnél, hiszen melegen kell tartaniuk az ízületeiket és az izmaikat, hogy csökkentség a sérülések számát. Bemelegíteni pedig télen se felejtsünk el.

Mire figyeljünk oda és hogyan öltözzünk fel a téli futáshoz?

A felsőruházatunk lehetőleg technikai anyagból készüljön. Testre tapadó hosszú ujjas felső vegyünk alulra (baselayer). Vastagabb technikai anyagból készült, lehetőleg magas nyakú felsőt vegyünk középre (midlayer). Végül pedig felülre, ha igazán hideg van jöhet a futókabát, vagy szél kabát.

Az alsóruházatunk vastagabb téli futónadrág, vagy futó és térdnadrág kombináció legyen. Hideg szeles idő esetén a futógatyára szélnadrágot is húzhatunk.

Talpunk kényelme érdekében mindig minőségi futócipőt hordjunk, lehetőleg vastagabb zoknival. Mindemellett a sapkát, sálat és a kesztyűnket se felejtsük otthon.

Ha még sem szeretnék a szabadban mozogni, mit sportoljak a téli időszakban?

Több sportolási lehetőség is adott a térségünkben. Eljárhatunk edzőterembe, ahol a testépítés mellett szintén kardiózhatunk, hiszen a legtöbb teremben futópad, taposógép és ellipszis tréner is található. Fontos, hogy ha ezt a sportolási lehetőséget válasszuk, akkor is megfelelő teremcipőt húzzunk a lábunkra.

Kisebb körökben népszerű a teremfoci is, több társaság hetente egy-két órára kibérli a környező iskolák tornatermeit, ami megfelelő a kispályás teremfocihoz. Itt pedig elegendő egy melegítő és egy póló, vagy esetleg vékony pulóver. Viszont a padló keménysége miatt fontos, hogy megfelelő focicipőben sportoljunk.

Környékünkön további sportolási lehetőségek is adottak zárt térben. Ilyen például a teke, squash, tenisz, birkózás, kézilabda, röplabda. Azonban figyeljünk itt is a megfelelő öltözködés mellett arra, hogy a számunkra legmegfelelőbb és legkényelmesebb teremcipőt válasszuk.

Megosztás