Ittasan vezetve döntötte ki a sorompót

Pénzbüntetésre és járművezetéstől eltiltásra ítélhetik azt a férfit, aki ittas állapotban, a sebességkorlátozást túllépve haladt át autójával az esztergom-kertvárosi vasúti átjárón, ahol a fénysorompót is kidöntötte.

A vádirat szerint a férfi 2021. április 10-én közepes fokú ittas állapotban vezette a tulajdonát képező gazdasági társaság személygépkocsiját Esztergom-Kertváros lakott területén, a Dorogi úton, ahol a megengedett legnagyobb sebesség 50 km/óra.

A férfi a haladása során a Dorogi út, és a vasúti pálya szintbeli kereszteződésében kiépített, fény-, és félsorompóval biztosított, balra ívelő útkanyarulatban lévő vasúti átjárót ittassága okán nem fokozott óvatossággal és nem a biztonságos áthaladáshoz szükséges sebességgel közelítette meg. A sofőr a kanyarba önmagában kisodródást eredményező, 65 km/óra sebességet meghaladó sebességgel haladt be. Emiatt a férfi a jármű feletti uralmát elvesztette, és azzal az úttestről lesodródott, nekiütközött a vasúti sorompó „d” jelű fényjelző készülékének, amely emiatt kidőlt. Az elkövető az ütközést követően a járművel megállt, és a balesetről bejelentést tett.

A fénysorompó kidöntésével a vasúti átjárón történő áthaladást biztosító rendszer alacsonyabb biztosítási szintre került, kialakult – a vasúti közlekedési ágazat vonatkozásában – a más, vagy mások életét, vagy testi épségét sértő baleset bekövetkezésének reális veszélye.

Az elkövetővel szemben intézkedő rendőrök a vezetői engedélyt a helyszínen elvették.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy az Esztergomi Járásbíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben a bűncselekmények elkövetését beismerő elkövetővel szemben pénzbüntetést és járművezetéstől eltiltást szabjon ki.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség