Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Nyíregyháza

Az elmúlt hétvégén befejeződött a labdarúgó NB II őszi szezonja, ahol a dorogiak a 7. helyen végeztek. Azonban a tavaszi idényből előrehozott forduló miatt, idén még egyszer pályára lépnek a csapatok bajnokin. Csapatunk ezúttal is hazai környezetben mérkőzik, mégpedig közvetlen tabellaszomszédja, a Nyíregyháza ellen. A találkozóra december 12-én, vasárnap 13 órai kezdettel a Buzánszky stadionban kerül sor. A mérkőzésre díjtalan a belépés, amely a klub ajándéka, s mellette további meglepetésekkel is várják a szurkolókat.

A két fél legutóbb a 2021–22-es bajnoki évad nyitómérkőzésén csapott össze, mégpedig a nyírségiek stadionrekonstrukciós munkálatai miatt Balmazújvárosban. A mérkőzés drámai végkifejlettel zárult, amely során 3 : 2 arányú vereséget szenvedtek a dorogiak. Pedig álomszerűen indult a találkozó, miután a mieink Szedlár Zoltán két góljával már az első 10 percben kétgólos előnyre tettek szert. Egyben Szedlár első találata az idei évad leggyorsabb, legelső gólja volt. A folytatásban is sziporkáztak a piros-feketék, akik többször növelhették is volna vezetésüket. Számos kecsegtető helyzet mellett még kapufát is rúgtak. A második játékrész elején szépített a vendéglátó együttes, amely hatalmas hajrát nyitott az egyenlítésért. Az utolsó 20 percben Lénárth Tomás kiállítása miatt emberhátrányba került a csapatunk. A rendes játékidő lejártával még mindig a Dorognál volt az előny, azonban az elrendelt hosszabbítás perceiben előbb kiegyenlített a Szpari, a legvégén pedig jött a slusszpoén, s a maguk javára fordították az eredményt.

Szedlár gólja utáni pillanatok, amely a Dorog, egyben a teljes idei NB II-es bajnokság legelső gólja volt (forrás: Nemzeti Sport)

E lesz a két csapat 16. egymás elleni tétmérkőzése.

Az eddigi 15 mérkőzésen 5 dorogi győzelem, 3 döntetlen, 7 vereség született; 19 : 21-es gólaránnyal.

Hazai mérleg: 7 meccsből 3 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség; 10 : 8-as gólarány.

A két fél 2016 óta csoporttárs, így csak az elmúlt 5 évet figyelembe véve a következőképpen alakul a mérleg:

A 11 meccsből 4 dorogi győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség; 12 : 14-es gólaránnyal született.

Hazai mérleg: 5 mérkőzésen 2 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség; 5 : 5-ös gólarány.

Idegenbeli mérleg: 6 mérkőzésen 2 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség; 7 : 9-es gólarány.

Ahogy a Nyíregyháza 3–2-es győzelemmel indította bajnokságot, ugyanúgy 3–2-es vereséggel zárta az őszi szezont a Szeged vendégeként. A mieink is vesztes meccs után készülnek, akik pedig a Győri ETO elleni hat éves veretlenségi sorozatukat és 100%-os hazai teljesítményüket követően 1 : 0 arányban maradtak alul. A mérkőzés előtti napon történő havazás miatt irreális pályaviszonyok közepette küzdöttek és teljesen kiegyenlített erők összecsapását hozta a találkozó. A vendégek a félidő utolsó pillanatában egy szerencsés körülmények között született góllal jutottak előnyhöz, majd Szabó Lukas kiállítása miatt szűk félidőn keresztül emberhátrányban kényszerültek. Azonban nem csak a vereség miatt érezhettek lehangoltságot a dorogi hívek, hanem a nehezen megmagyarázható körülmények miatt is. A felújítást követően az októberben átadott, elvileg fűthető játéktér ellenére siralmas állapotban volt a pálya. Ha már a kötelezően előírt technika csődött mondott, legalább a hagyományos úton történő módszerrel eltávolíthatták volna a havat a játéktér teljes felületéről.

Dorogi gólöröm a Nyíregyháza ellen, mégis végül az ellenfél örülhetett (forrás: Nemzeti Sport)

A nyírségiek ellen idén immár harmadszor ütköznek meg a dorogiak. Hazai pályán legutóbb február 7-én 1–0-ra sikerült győzni. Tekintve, hogy mindkét csapat fej–fej mellett, azonos pontszámmal áll, sőt a vendégek gólaránya jobb is a dorogiaknál, a több győztes meccsel a mieink megelőzik vetélytársukat. Döntetlen esetén továbbra is előttük maradnánk, győzelemmel viszont 3 ponttal elhúzhatnánk. Ugyanez igaz vendég siker esetén is, akkor a Szpari ugrana meg három ponttal tőlünk. Az augusztus elsején játszott legutolsó meccsen nem érdemelt vereséget a csapatunk, sőt picit több szerncsével nyerhetett is volna. Ezért is jól jönne, ha Fortuna ezúttal némileg törlesztene. Persze csak erre nem lehet alapozni és a csapatnak oda kell magát tennie alaposan, hogy számunkra kedvező eredmény szülessen. Azonban vérszegény támadó alakulatunk esélyei Szabó Lukas eltiltásával csak tovább romlottak a masszív nyírségi védelemmel szemben.

A legutolsó Dorogon játszott egymás elleni mérkőzésen Lénárth Tomás és a dorogi csapat előtt is meghajolt a Nyíregyháza (forrás: Nemzeti Sport)

Érdekesség, hogy egyetlen találkozójuk sem végződött még gól nélkül, viszont a dorogiak nem igazán jönnek ki jól a tavaszról előrehozott meccsekből. Mint ahogy megszokhattuk, az NB II-ben eddig minden évben ez volt a trend és az előző öt év során háromszor ki is kaptak a mieink az ilyen találkozókon, mi több, még gólt sem szereztek. A három vesztes meccs során egyszer éppen a Nyíregyházától szenvedtünk vereséget, mégpedig itthon, egy fájó 3–0-ás zakó képében. A másik két alkalommal pedig egy hazai gól nélküli döntetlen és egy 1–1-es döntetlen idegenben a tavaszról áthozott meccsek tekintetében a nem túl kedvező mérleg.

Szabó Gyula