Kategóriák: Hírek

Szagsemleges trágyázási eljárást tesztel a Gyermelyi

Az idei utolsó trágyázási etapjához érkezett a Gyermelyi. November 15. és 19. között Bajna és Epöl között szór szervestrágyát a Vállalatcsoport növénytermesztési ágazata, azonban teszt jelleggel most szagsemlegesítik az érintett területeket.

Az elmúlt időszakban az őszi kalászosok vetésével és a napraforgó betakarításával foglalkozott a vállalatcsoport. Így kicsit háttérbe szorultak a szaghatással járó munkafolyamatokat, ami azonban még nem fejeződött be teljesen az idei évre.

Bokros Gábortól, a Gyermelyi Zrt. marketing igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy az időjárási körülmények miatt korábban a kellemetlen szaghatás több településre is eljutott, ezért a társaság felvette a kapcsolatot az Aqua-Nívó Kft-vel, akik ipari szagsemlegesítéssel foglalkoznak és komoly sikereket értek el ezeken a területeken. Bár ilyen jellegű felkérésük még nem volt, de bátran álltak elébe a kihívásnak.

„A mostani szórás során üzembe helyezünk egy La. Biofog 400 EVO szagtalanító berendezést teszt jelleggel. Ez egy hóágyúhoz hasonló berendezés, mellyel a trágyatároló mellett vízben oldott speciális koncentrátumot permetezünk a trágyatérbe, amik a levegőbe kerülő szagmolekulákat megkötik, így azok nem tudnak terjengeni és a szag forrásától néhány 100 méteren belül lecsapódnak. A talajra kiszórt szervestrágyát pedig, ahogy ez előtt is volt, a szórást követően mielőbb a talajba forgatjuk, hogy megszüntessük a szaghatást.” – tette hozzá Bokros Gábor.

Borítókép: korábbi felvétel