Kategóriák: Hírek

Az utasok javaslatait figyelembe véve bővül az új vasúti menetrend

December 12-én, vasárnap lép életbe a MÁV-START 2021/2022-es menetrendje, amelyet idén első alkalommal, online társadalmi egyeztetés során lehetett véleményezni.

A közszolgáltatást megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése alapján, a nyáron beérkezett érdemi észrevételekből több fejlesztés is megvalósul már a decemberi menetrendváltástól. Ezáltal az új menetrend nem csak a pályafelújítások, járműbeszerzések révén lehetővé vált módosításokat tartalmazza, hanem a lakosság javaslatait is figyelembe veszi, hogy még inkább az utasok igényeihez igazított gyakorisággal és indulási időkkel közlekedjenek a vonatok. Emellett a vasúttársaság a megváltozott utazási szokásokat is számításba vette, és több vonalon tovább javítja a szolgáltatási színvonalat, növelve a környezetbarát vasút versenyképességét az egyéni közlekedéssel szemben.

A járási szintű menetrendi egyeztetések a területi közlekedésszervező irodák közreműködésével, az önkormányzatok, térségi nagyfoglalkoztatók, közintézmények képviselőinek bevonásával zajlanak. Idén júliusban a KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. a honlapján kialakított felületen – első alkalommal – online véleményeztetésre bocsátotta a menetrendtervezetet. Több mint háromezer észrevétel, előremutató ötlet és javaslat érkezett be. Ezért az ITM úgy döntött, nem várja be a jövő nyárra tervezett éles egyeztetést, számos kínálatbővítés – a közlekedők elvárásaihoz igazodva – teszi kedvezőbbé, gyorsabbá az utazást már a december 12-én hatályba lépő menetrendváltástól.

A közösségi közlekedést gyakran használók legközelebb jövő nyáron tehetik meg észrevételeiket, javaslataikat a vasúti menetrendek tervezéséhez. A hosszabb távú tervek szerint az elektronikus egyeztetést az összetettebb helyközi autóbuszos menetrendekre is kiterjesztik majd. A buszjáratok menetrendjét november végén teszi közzé a Volánbusz.

A vasúttársaság új menetrendje már elérhető az Elvira menetrendi keresőben és a MÁV applikációban (december 12-i vagy azutáni utazási napot kiválasztva), továbbá letölthető a weboldalunk Belföldi utazás/menetrendek/2021-2022. évi menetrendek menüpontjaiból:

2021-2022. évi belföldi közforgalmú menetrend vonalankénti bontásban>>

2021-2022. évi közforgalmú menetrend>>

TÉRSÉGÜNKET ÉRINTŐ VÁLTOZÁSOK:

Járatsűrítések az esti időszakban, új éjszakai járatok (S10, G71, S40, S42)

Az utasforgalmi igényeknek megfelelően sűríti a vasúttársaság a vonatközlekedését több elővárosi vonalon, valamint bővíti az üzemidőt, az utolsó járatok később, az első járatok korábban fognak indulni:

  • Új G71jelzésű gyorsított vonat közlekedik késő este Budapestről Veresegyházon át Vác felé.

Sűrűbb közlekedés a hétvégén és az ünnepek alatt

Az elővárosi vonalakon a hétvégi és ünnepi időszakokban is bővíti a járatszámot a MÁV-START:

  • A budapesti külső körvasúton, Újpalota érintésével közlekedő S76-os vonatok útvonalát hétvégén meghosszabbítják, a vonatok minden nap Piliscsaba és Rákos között fognak közlekedni. A vonatok hétvégén 6 és 21 óra között óránként, Rákosról óra 3 perckor, Piliscsabáról óra 7 perckor indulnak.
  • A Budapest–Esztergom vonalonhétvégi napokon új menetrendet vezetnek be; ekkor is közlekednek a gyorsabb eljutásokat biztosító G72-es gyorsított vonatok, változik a megállási rendjük.
  • A korábbi években a legtöbb elővárosi vonaton az ünnepi időszakban jelentősen ritkább menetrend volt érvényben. Az idei ünnepi időszakban a korábbi évekhez képest jelentősen több járat fog közlekedni, a menetrendi korlátozást a legtöbb vonat esetében eltörölték.

Jelentős menetrendi fejlesztések az Esztergom–Almásfüzitő–Komárom vonalon

A nyári társadalmi egyeztetés észrevételei, javaslatai alapján a menetrendváltástól jelentős kínálatbővítés valósul meg az Esztergom–Komárom vonalon. A vonal a térségből Esztergom felé, átszállással pedig Budapest felé is versenyképes szolgáltatást tud nyújtani, így a menetrendváltástól sűrűbb menetrendet vezet be:

  • A vonal Esztergom és Süttő közötti szakaszán munkanapokon 8 pár vonat fog közlekedni, a csúcsidei időszakokban óránkéntiindulásokkal, megfelelve az esztergomi iskolába és munkába járási igényeknek. Valamennyi vonat esetében biztosított lesz a csatlakozás a budapesti járatokhoz Esztergom-Kertváros állomáson.
  • A 8 vonatból 3-4 vonat meghosszabbított útvonalon Esztergom és Komárom, illetve egy vonatpár Esztergom és Székesfehérvár között közlekedik, így bővül az eljutási lehetőség Süttő és Almásfüzitő között is.
  • Munkanapokon reggelente Süttő és Esztergom között óránként, a délutáni csúcsidőben Esztergom és Süttő irányban 60-90 percenkéntközlekednek a vonatok.

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Megosztás