Kategóriák: Hírek

Szeretnéd, ha vállalkozásod 2022-ben még sikeresebb lenne? Tervezz előre és készülj fel megfelelően a jövő évre!

Ha sikeres vállalkozó akarsz lenni, fontos, hogy felkészült legyél és törekedj vállalkozásod fejlesztésére. Ez azonban összetett feladat: tartanod kell magad céljaidhoz és terveidhez, miközben alkalmazkodsz a környezeted változásaihoz is. Cikkünkben adunk néhány tippet, hogy mire érdemes odafigyelned, ha 2022-ben is sikeres akarsz lenni.

1. Tekints vissza az elmúlt évre!

Bár az üzlet arról szól, hogy mindig előre nézzünk és haladjunk tovább, néha érdemes megállnunk, hogy vessünk egy pillantást a múlt eseményeire. Különösen igaz ez a tervezés során, hiszen másként hogy jöhetnénk rá, mi működött és mi nem?

Első lépésként nézd végig az előző évedet, hónapról hónapra és gondold át:

  • Mivel vagy elégedett?
  • Hol tudnál fejlődni?
  • Mire szeretnél több időt fordítani?
  • Mi az, ami úgy sült el, ahogy szeretted volna…
  • … és mi az, ami nem?

Ha ezzel megvagy, vond le a következtetéseket és döntsd el, milyen irányba mész 2022-ben.

2. Készíts terveket!

Korunk egyik legnagyobb befektetője, Warren Buffett mondja, hogy: „An idiot with a plan can beat a genius without a plan”, vagyis egy idióta tervekkel legyőzhet egy tervek nélküli zsenit.

Sok vállalkozás számára a siker kulcsa a tervezésben rejlik, ezért érdemes időt szánni a 2022-es irányvonal kijelölésére. Lehet, hogy már van elképzelésed arról, hogy hogyan szeretnéd fejleszteni vállalkozásod, de akkor jársz a legjobban, ha le is írod, azaz készítesz egy éves tervet, ami majd mutatja az utat a következő évben. A korábbi üzleti tervek jó alapot nyújtanak a továbbiakhoz, azonban fontos, hogy aktualizáld a témákat és elképzeléseket.

3. Tűzz ki célokat!

Ha megvagy a tervekkel, fontos azt is meghatározni, hogy milyen célokat szeretnél elérni 2022-ben. Ezek lehetnek marketinggel, fejlesztéssel, pénzügyekkel vagy akár a szabadidőddel kapcsolatos célok is. Arra is figyelj, hogy a rövid távú céljaid összhangban legyenek a hosszú távú terveiddel, mint például termékeid vagy szolgáltatásaid bővítésével, céged fejlesztési költségeivel.

4. Térképezd fel a lehetséges kockázatokat!

Sajnos legtöbben hajlamosak vagyunk arra, hogy addig ne vegyünk tudomást a kockázatokról, amíg azok már ránk nem telepedtek. Te ne legyél ilyen, inkább gondolkozz előre, nézz szembe a lehetséges kockázati tényezőkkel, hiszen ezek nemcsak befolyásolhatják vállalkozásod eredményeit, hanem könnyedén a fejlődés útjába is állhatnak. Ilyenek lehetnek például az esetleges beszállítói nehézségek, jogszabályi változások, egy ügyfél elvesztése vagy a váratlan kiadások. Nem kell, hogy konkrét terved legyen minden lehetséges gond megoldására (és valószínű, ha lenne, akkor is módosítanod kellene az adott helyzethez igazodva), de fontos, hogy figyelembe vedd őket a tervezésnél. Ne aggódj, ha pénzügyi problémába ütközöl, a faktoring gyors és egyszerű segítséget biztosít! Ezen a linken mindent megtudhatsz a faktorálásról, amire szükséged lehet.

5. Árazd újra termékeid, szolgáltatásaid!

A legtöbb vállalkozás számára kulcsfontosságú a már meglévő, visszatérő vevők és üzleti partnerek megtartása, de a növekvő költségekre és a cég fejlesztésével járó kiadásokra is gondolni kell, ezért érdemes évente átnézni az árszabást és alkalmazkodni a piac változásaihoz. 2021-ben hatványozottan igaz volt, hogy drágultak az alapanyagok és a munkaerő, ami miatt neked is magasabb kiadásokkal kellett számolnod és melyeket termékeid, szolgáltatásaid árának emelésével kellett biztosítanod.

6. Csökkentsd a kiadásaid!

Az adósság, a negatív cash flow gátolhatja céged növekedését és fejlődését, ezért, ha teheted, csökkentsd a költségeid és tedd tervezhetővé a kiadásaid. Ha nem tudod, hogy vágj bele, írj egy listát, majd tedd fontossági sorrendbe azokat a tételeket, amelyekkel biztosan számolnod kell majd 2022-ben.

7. Keress neked megfelelő faktoring céget!

Céged biztos pénzügyi hátterét nem csak költségtervekkel tudod bebiztosítani, hanem azzal is, ha a hosszú lejáratú számláidat faktoráltatod. A faktorálás során a céged által kiállított, még ki nem fizetett számlákat vásárolja meg egy faktoring cég, és az ellenérték 90%-a akár már másnap megérkezhet vállalkozásod számlájára. A maradék 10%-ot (a költségek levonása után) akkor kapod meg, ha vevőd kiegyenlítette számlatartozását. Itt olvashatsz bővebben a faktorálásról, ezen a linken pedig ki is számíthatod a számláid faktorálásának költségeit.

+1: Pihenj rá!

És végül, de nem utolsósorban, az egész éves kemény munka után engedj meg magadnak egy kis pihenést! Vegyél ki két hét szabadságot és élvezd a semmittevést, egyél egy jó mákos bejglit és töltsd fel az elemeid, hogy újult erővel vághass bele a következő évbe! 

Megosztás
Tegek: vállalkozás