Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Vasas – Dorog

A dorogi labdarúgó csapat hétvégén a 14. forduló jegyében a feljutás egyik legnagyobb esélyeséhez, a Vasashoz látogat. A mérkőzés október 31-én, vasárnap 17 órától kerül megrendezésre az új Illovszky Rudolf stadionban. Szabó Gyula cikke.

Az egymás elleni vetélkedések során a mérleg vaskos Vasas fölényt hozott. Az ijesztőnek tűnő statisztika ellenére azonban igazán megalázó gólkülönbséggel nem igen nyertek. Legtöbbször 1-2 góllal, olykor 3 találattal, ritka esetben pedig 4 góllal bizonyultak jobbnak és ennek is tudható be, hogy a négyszer annyi angyalföldi győzelem dacára csak jó kétszer annyival több a fővárosiak gólja, mint a dorogiaké. Mindenkori ellenfeleink közül a Vasas azon kevesek közé tartozik, amelynek otthonában még soha sem tudott nyerni a Dorog.

Az egyik legszebb emlékű mérkőzés a Vasas elleni találkozók közül, a Népszava kupadöntőjét követően a győztes dorogiak 1950-ben.

Legelső találkozójukra 1932 október elején került sor a Magyar Kupa jegyében, a legjobb 16-közé jutásért. Az akkori profi-ligás ellenfelünk a papírforma alapján biztos továbbjutónak tűnt, ráadásul a dorogiak szemernyi esélyét is elveszni látszott, hogy a Vasas otthonában kerülhetett sor az összecsapásra. Akkoriban még nem volt könnyítés az alacsonyabb osztályban szereplő csapatok részére, hogy a magasabb osztályú ellenfelüket hazai pályán fogadhassák, hanem sorsolással dőlt el, ki a pályaválasztó. Ennek ellenére meglepetés született, ugyanis a találkozó 1–1-es döntetlennel zárult. Szintén a kor szabályai közé tartozott, hogy egálnál újra játszatták a meccset. Így a dorogiak pár nappal később megint csak utazhattak ellenfelük Béke úti pályájára a fővárosba. Azonban a megismételt mérkőzésen is megszenvedett a Vasas, s bár végül keservesen 2–0-ás győzelmével továbbjutott, azért ebben a játékvezető is besegített két megítélt 11-essel.

Vasas elleni bajnoki Dorogon 1954-ben (forrás: MTI Archívum)

Legközelebb már NB I-es bajnokin találkoztak, mégpedig 1946 novemberében, ahol a fővárosiak 4–1-es zakóval küldték haza a dorogiakat. A tavaszi dorogi mérkőzésen viszont sikerült a visszavágás, mégha nem is ekkora arányban, de a 2–1-es eredménnyel megszületett a legelső győzelem ellenük. Ezt követően azonban nem sikerült lépést tartani velük és alaposan elhúzott a piros-kék csapat. Az egymás elleni mérkőzések külön érdekessége, hogy a Vasas három ízben is a Népstadionban látta vendégül a mieinket. Közülük a legelső alkalom, 1955. szeptember 4-én már-már vízilabda eredménnyel zárult. Felváltva estek a találatok a 9 gólt hozó meccsen, ahol a Vasas egy góllal tudott többet szerezni és nyert 5 : 4 arányban. Mindjárt a következő évadban játszott népstadionbeli mérkőzés is gól gazdag eredményt hozott, ám dorogi szemszögből ezúttal kedvezőbben alakult, miután 3–3-as döntetlenre végeztek.

A sportújság részletes cikkének fejléce a népstadionbeli hat gólt hozó találkozón (forrás: Népsport)

A legfájóbb vereség 1963 tavaszán érte a mieinket, ugyanis részben a Vasas otthonában elszenvedett vereség miatt úszott el a csapat ezüstérme. Ha legalább döntetlent játszott volna a Dorog, elegendőnek bizonyult volna a Fradi mögött a második hely megszerzésére. Azonban a vereség miatt nem csak az ezüstérem úszott el, de rosszabb gólarány miatt a dobogóról is leszorultak. Ennek ellenére 15 évvel később éppen a Dorog hathatós segítségével nyert bajnoki címet a Vasas, miután az Újpestet megverték a dorogiak a bajnokság hajrájában, amely nagyban hozzájárult az angyalföldiek végső sikeréhez. A legnagyobb vereséget az 1976–77-es évadban szenvedtük el tőlük, amikor oda-vissza 5 gólt vágtak a piros-kékek (5–0 és 5–1), igaz, ekkor is volt a két gárda között a legnagyobb kontraszt, tekintve a Vasas bajnok volt, míg a dorogiak a sereghajtók.

Laczkó gólja a Vasas ellen az 1973-74-es bajnoki évad dorogi mérkőzésén (forrás: Képes Sport)

A dorogi sikerekkel záródó meccsek közül az 1961-ben történt 4–2-es győzelmet érdemes kiemelni, valamint az 1965-ös sporttörténeti találkozót, amelyet legelső alkalommal közvetített élőben Dorogról a televízió és Virág Pál góljával nyerte a Dorog.

Vasas–Dorog meccs a Képes Sport címlapján 1976-ban, ahol Gabala és Gass küzd a labdáért

A bajnokik mellett többször is összekerültek a kupa-mérkőzések során. A Magyar Kupában nyolcszor is pályára léptek és mindannyiszor a Vasas nyert a fent már említett legelső összecsapástól eltekintve. Igaz, a kupa-meccsek, az 1965-ös 5–0-t leszámítva meglehetősen szoros eredményeket hoztak. 1976-ban a negyeddöntőért oda-vissza csak egy góllal tudtak nyerni (a Fáy utcában 3–2-re, míg Tokodaltárón 2–1-re) úgy, hogy a mérkőzéseken látottak és a helyzetek alapján fordított eredmények is születhettek volna. 1996-ban pedig csak a játékvezetőnek köszönhették, hogy nem kaptak ki Dorogon. Pedig akkor ráadásul két osztálynyi különbség volt a két csapat között. Az első osztályú ellenfelünk sehogyan sem tudott boldogulni az NB III-as Doroggal. A mieink különösen az első félidőben lefocizták nagynevű vetélytársukat. Egy szép támadás végén Czifferi Tamás a 16-osról futtából bombázott a léc alá, ám Hidasi Gyula játékvezető a legnagyobb meglepetésre érvénytelenítette a teljesen szabályos gólt. Az első játékrész végén megint Czifferi volt a főszereplő, aki már csak a kapussal állt szemben a 11-es pont tájékán, ám az utolsó vendégvédő valósággal a földbe döngölte. Nem csak egyértelmű 11-es járt volna, de a Vasas védőjét ki kellett volna állítani. Azonban egyik sem történt, s a második félidőben egy jobb oldali szögletet követő fejes utat talált a dorogi kapuba, amellyel a fővárosiak nyerték 1–0-ra a meccset. Még a Dorogra lerándult Vasas-drukkerek is a dorogiakkal éreztek együtt. Érthető módon a meccs után lincshangulatban várták a hazai szurkolók a játékvezetőt, akit a legnagyobb titokban sikeresen kimenekítettek a stadionból. A történtek ellenére a játékvezetői hármas Dorogon kívánt vacsorázni, aminek híre ment és rengeteg dorogi szurkoló indult a Határ csárdába, ahol közrefogták a bírókat. A feldühödött drukkerek haragjától a Dorog akkori edzője, Honti József mentette meg a halálra ijedt játékvezetőket.

A kupameccs beharangozója a megyei újság címlapján 1996-ban (forrás: 24 Óra)

2017-ben a két meccsből álló nyolcaddöntőben újra találkoztak. A dorogi mérkőzés igen szoros volt és a szerencsésebb ellenfelünk nyert végül 2–1-re, a visszavágó viszont már csak formaság volt és biztos 4–0-ás győzelemmel hozták a fővárosiak az Újpest Megyeri úti stadionjában. 1950-ben  egy rangos tornán, a Népszava Kupában mérkőztek meg, mégpedig a döntőben, amelyet semleges pályán, a Fradi egykori legendás Üllői úti stadionjában rendeztek 10 ezer néző előtt. Ez viszont igazán örömteli emlék, ugyanis Varga János és Bakonyi István góljaival 2–1-es Dorog-győzelemmel zárult.

A két csapat legutolsó NB I-es mérkőzésén készült felvétele Dorogon, 1977-ben (forrás: Farszki Tibor)

Az angyalföldiek 2018-ban kiestek az NB I-ből, azóta – immár negyedig évadban – csoporttársak vagyunk a másodosztályban. Az NB II-es mérkőzéseken sem változtak az erőviszonyok, s ennek megfelelően legtöbbször a piros-kékek győzelmét hozták a meccsek. Üde kivételként 2018 októberében a Szusza Ferenc stadionban 1 : 1-es döntetlen született, míg 2019 augusztusában az évad nyitómérkőzésén Dorogon sikerült győzni 2 : 1 arányban. Az elmúlt három meccset nemcsak simán nyerte a Vasas, de a mieink még gólt sem szereztek egyik alkalommal sem. Legutóbb idén májusban 3–0-ra kaptak ki a dorogiak a fővárosiak vendégeként.

Ez lesz a két csapat 57. egymás elleni tétmérkőzése.

Az eddigi 56 találkozón 9 dorogi győzelem, 10 döntetlen, 37 vereség; 60 : 129-es gólaránnyal született.

Csak a bajnoki mérkőzéseket figyelembe véve: 47 meccsen (ebből 41 NB I-es és 6 NB II-es találkozó) 8 győzelem, 9 döntetlen, 30 vereség; 53 : 108-as gólaránnyal. 

Idegenbeli mérlegünk: 29 meccsből 6 döntetlen, 23 vereség; 26 : 81-es gólaránnyal.

Hazai mérlegünk: 26 meccsen 8 győzelem, 4 döntetlen, 14 vereség; 32 : 47-es gólaránnyal.

Semleges pályán pedig a fentiekben említett 2 : 1 arányú dorogi sikerrel végződött kupadöntő.

Az idők során egy sor olyan játékos volt, akik mindkét csapatban megfordultak, vagy egyéb szállal kötődnek mindkét egyesülethez. Mészáros Ferenc, aki a két világháború közötti időszakban volt a dorogiak kiválósága, továbbá válogatott labdarúgó, kisebb kitérőkkel később a Vasasban is játszott. Szintén a Dorogban kezdte ragyogó pályafutását Kamarás Mihály kapus, aki Dorogot követően közvetlenül a Vasashoz került és vele nyerték legelső bajnoki címüket a fővárosiak, valamint Közép-Európa Kupát és BEK elődöntősök is voltak. Továbbá Kántor György, Makray Balázs, Andrusch József, Árki Gábor és Csató Martin előbb a Dorogot erősítve a későbbiekben kerültek a Vasashoz. Legalább ennyien voltak, akik egykor a Vasasban játszottak és utána igazoltak Dorogra, mint Csepregi Árpád, Csepecz János, Halász István, Magos Gyula, Szeibert György, ifj. Bene Ferenc, Duró József és Schultz Levente. Több játékosunk a Vasas utánpótlás csapataiban nevelkedett többek között Bradhuber Barna, Vigh Ádám, Hauser Dániel, Fürjes Ádám, Nagyházi Dávid, Mészáros Áron és Szedlár Zoltán. Jelenlegi keretünkből Tulipán Ákos szintén megfordult a Vasasnál. Jeny Rudolf, Kalmár Jenő , Szabó Péter, valamint Schindler Szabolcs mindkét csapat vezetőedzője volt. Gabala Ferenc a dorogiak régi kiváló játékosa, majd edzője a Vasas szakmai igazgatója lett. Ezen felül még egy érdekesség: a Vasas 1977-es bajnokcsapatának oszlopos  tagjának, Izsó Ignác öccse, Izsó Sándor azokban az időkben a Dorog játékosa volt.

Dorogi szempontból a közelmúlt legnagyszerűbb emléke. 2-1-es magabiztos hazai győzelem a Vasas ellen 2019 nyarán. A felvételen a meccs hősét, Paudits Patrikot próbálják a vendég védők gyötörni, aki ennek ellenére kétszer is bevette az angyalföldiek kapuját.

Végül az eddigi 60 dorogi gól szerzői időrendben: Szloboda Rezső, Kántor György (3), Pozsonyi Ignác (3), Bakonyi István, Molnár József (7), Csepregi Árpád, Varga János (8), Ilku Péter, Pálmai Sándor, Török László, Monostori Tivadar (6), Buzánszky Jenő, Láng Károly (2), Kertes László (3), Csóri László (2), Oláh Sándor, Szuromi Antal (3), Virág Pál, Juhász Tibor, Takács Tibor, Laczkó István, Tóth Gyula, Peszeki Jenő (3), Szabó József, Mészáros Áron, Lénárth Tomás, Hegedűs Márk és Paudits Patrik (2), valamint két öngólos a Vasasból: Lőrincz Emil és Sas Gyula 1-1 góllal.

A találkozó színhelye az új Illovszky stadion (forrás: devi.danfoss.com)

Ezúttal is minden szempontból a házigazdák az abszolút esélyesek. A piros-kékeket hajtja a feljutási vágy és jelenlegi 2. helyüket nemcsak megőrizni, illetve erősíteni szeretnék, de akár a tabella élére állni is. A Fáy utcában játszott idegenbeli mérkőzések során utoljára 1977-ben sikerült gólt szerezni, ahol ennek megfelelően rendre ki is kaptak a mieink. Az újjáépített Illovszky stadionban eddig kétszer léptek pályára a dorogiak, amelynek 2–0 és 3–0-as vereség lett a vége. A két góllal elveszített találkozón még 11-esből sem sikerült betalálniuk a piros-feketéknek. A Vasas kiváló passzban van, noha legutóbbi bajnokiján gól nélküli döntetlennel zárt Szegeden, míg a hétközi kupamérkőzésen Jászberényben 1–0-ra nyert. A dorogiak nagyon gyengén muzsikáltak az októberi hónapban. Egyetlen pontot szereztek és rúgott gól nélkül maradtak. Csapatunk meghatározó játékosát, Lénárthot legutóbb kiállították, így ezúttal nem szerepelhet, ráadásul éppen Tomás a keret leggólerősebb tagja idén. Vérmes reményeink aligha lehetnek, azonban nem szabad úgy pályára lépni, hogy máris elveszítettük a találkozót. Sokszor a bravúr éppen akkor érkezik, amikor a legkevésbé számít rá bárki is.

Szabó Gyula

Megosztás