Hírek

Vármegyei értékek: Búzaszentelés és aratóünnep Szentgyörgymezőn

A „Vármegyei értékek” sorozatunkban a Komárom-Esztergom Vármegyei Értéktárban szereplő térségi értékeinket mutatjuk be. A szentgyörgymezői búzaszentelés és aratóünnep 2018. november 29-én nyert felvételt az értéktárba.

A római katolikusok búzaszentelő körmenetet tartanak a vetés megáldásáért, a jó termésért, és a természeti csapások elhárításáért. Bár a körmenet nevében búza szerepel, a vetés minden fajtáját, a fákat és a szőlőket is megáldották ilyenkor. A körmenet Magyarországon középkori eredetű, nem tudni, pontosan mikor honosodott meg a szokás, de vélhetően már igen korán. Az ismert időkben a plébániatemplomtól indult a mezőkre, ahol a pap megáldotta a mezőket, majd a körmenet visszatért a templomba. A II. Vatikáni Zsinat szabályai szerint a körmenteket már a templomokban végzik, ahol a pap a mezőről hozott búzát áld meg.

Az esztergomi búzaszentelés a szentgyörgymezői városrészben és a hozzá közeli szántóföldeken zajlik. Immár több éve országos búzaszentelésnek minősül. Több országos és helyi agrárszervezet képviselteti magát a rendezvényen. Az esemény különlegessége, hogy nem csak a katolikus, hanem az Esztergomban működő református, evangélikus és görög katolikus egyház lelkipásztorai, papjai is részt vesznek rajta, megteremtve ezzel az esemény ökomenikus jellegét.

Borítókép, forrás: kemertektar.hu