Kategóriák: CsolnokHírek

Folytatódik a csolnoki iskola felújítása

Összesen mintegy 230 millió forintból teljesen megújul a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskola. Az energetikai felújításokat már elvégezték, jövő nyáron pedig az iskola belső terei újulnak meg.

Szax László, a Csolnoki Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy korábban mintegy 78 millió forintot nyertek az intézmény energetikai megújítására, ezt mintegy 60 millió forint önrésszel egészítették ki. Ebből az összegből teljesen felújították a fűtésrendszert, elvégezték az épület szigetelését és új tetőt telepítettek. Az épület műszaki átadása pedig a napokban történt meg.

Szax László elmondta azt is, hogy jelenleg egy 42 millió forintos pályázat is folyamatban van, valamint most plusz 50 millió forint támogatást kapnak az államtól, amiből az épület belső terei újulnak majd meg jövő nyáron. Ebből az összegből a belső burkolatokat, folyosókat és a lépcsőházat újítják fel, valamint a belső nyílászárókat is kicserélik. Elvégzik a padlócserét és a festési munkálatokat.

Kolonics Péterné, Csolnok polgármestere örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Csolnoki Német Nemzetiségi Általános Iskolába újabb támogatás érkezik. „Ennek az összegnek a segítségével a felújítás az épületen belül is be tud fejeződni” – tette hozzá.

 „El sem tudjuk képzelni, hogy milyen lenne ez a térség, ha a nemzeti kisebbségek kultúrája, hagyományai nem lennének. Ezek a közösségek nemcsak színesebbé teszik a társadalmat, hanem hatalmas értéket is képviselnek” – fejtette ki Völner Pál a kormányzati támogatásokkal összefüggésben. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a kormány ezért tartja kiemelkedően fontosnak a támogatásukat. „Nem elég a szavak szintjén kiállni a nemzeti kisebbségek mellett, a gyakorlatban is tenni kell értük” – fejtette ki. „A liberálisok és a baloldal az LMBTQ-propagandát és az illegális migrációt, a kötelező betelepítést támogatja, a magyarországi nemzeti kisebbségek és a külhoni magyarság sorsa azonban nem érdekli őket. Ez is egy komoly különbség a nemzeti-polgári oldal és közöttük” – jelentette ki, hozzátéve, hogy a kormány semmiféle brüsszeli nyomás hatására nem fog változtatni az álláspontján.

A csolnoki beruházások a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatának forrásaiból valósulnak meg.

Megosztás