Kategóriák: Hírek

A bárpultok esztétikus és funkcionális kiegészítői még a kis konyháknak is

Régen a szigetek és a bárpultok a nagy konyhák sajátja volt. Szerencsére ez a szabály ma már a múlté, egyáltalán nem kell ehhez a szabályhoz tartania magát ha felújít vagy egy szerényebb méretű új konyhát tervez.

A bárpultokat ma már a neves tervezők is elismerik praktikusságuk miatt és meglepő módon szinte mindenhol elférnek – még a kis konyhákban is, illetve bárhol, ahol vizuálisan el akarjuk választani a konyhát és az étkező- vagy lakóteret.

A konyhaszigetek és bárpultok az utóbbi években előtérbe kerültek, és ez nem csoda. Az amerikai konyhás megoldások, tehát a konyha és az étkező, illetve a nappali összekapcsolása az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Az eredmény egy szellős, tágas és elegáns tér, amely egyszerre tölti be a konyha, valamint a lakó- és pihenőhely funkcióját.

A bárpultok megfelelő bárszékekkel kitűnő vizuális elválasztónak bizonyulnak e két zóna között, és tökéletesen megfelelnek a kis lakásokba is. A pult valójában egy étkezőasztalt is helyettesíthet székekkel – ehet rajta, elkészítheti rajta a főzési alapanyagokat, vagy tárolhatja a különböző konyhai segédeszközöket, amelyekre szüksége van.

Egy másik előnye, hogy a bárpultok gyakorlatilag bárhol elférnek a konyhában. Különösen a kis konyhákban gyakran épülnek derékszögben, a konyhaszekrények folytatásaként és a munkaterület meghosszabbításaként. Több felületet kap, de extra tárolóhelyet is – ha például beépített tárolóval ellátott bárpultot választ.

Az étkezővel vagy nappalival összekötött nagy konyhákban a bárpultok gyakran a helyiség közepén állnak külön szigetet alkotva. A konyhaszigetek fő előnye, hogy nagyszerű megoldást jelentenek a helytakarékosság és a hatékony helykihasználás szempontjából. Étkezési lehetőségeket kínálnak és részben segíthetnek a tárolási megoldásokban.

Bárszékek

A magas bárszékek a bárpult lényeges kiegészítői. Méretüknek, alakjuknak és kialakításuknak a pulthoz, szigethez kell igazodnia, ezért csak akkor válassza ki őket, ha már kiválasztotta a bárpultot és ismeri annak pontos méreteit. Általában a bárszékek optimális magassága hatvan-nyolcvan centiméter és az ülőrésznek nagyjából harminc centiméterrel kell lejjebb lenniük a pulttól.

Leggyakrabban fémből készülnek – javasoljuk, hogy háttámlával ellátott bárszékeket vegyen, hogy ne fájjon a háta, amikor hosszú ideig ül a pult mellett. A konyhapult a pihenés és a beszélgetések kedvelt helye, például a vendégekkel, akik itt várakozhatnak, hogy a házigazda elkészítse a frissítőket.

Kisebb lakásokban a konyhapult étkezőasztalként is szolgálhat, ilyenkor valóban érdemes beruházni minőségi székekbe, hogy testének megfelelő kényelmet biztosítsanak.

Megosztás