Kategóriák: EsztergomHírek

Az aradi vértanúkra emlékeztek Esztergomban

Október 6-án, az aradi vértanúk kivégzésének 172. évfordulóján közös megemlékezést tartottak az esztergomi Aradi vértanúk terén.

A megemlékezést két részletben tartották meg. Kora délután a városi megemlékezésen a település vezetői mellett a diákok is részt vettek. A jelenlévők a Petőfi Sándor Általános Iskola előadását hallgathatták meg, majd Koditek Pál, az Esztergom Barátai Egyesület mondott ünnepi beszédet. Végezetül a megemlékezést koszorúzással zárták.

Késő délután a helyi szervezetek emlékeztek meg a hősi halottakról. A Fidesz Esztergomi Szervezete, a KDNP Esztergomi Szervezete, az Esztergomi Polgári Körök, a Fidelitas Esztergomi Szervezete, a Magyar Közösség Pártja (MKP) Párkányi Szervezete és a Limes Anavum Honismereti Társulás közös rendezvényén Fehér László tárogatóművész nótákkal köszöntötte az összegyűlteket, majd Pálmai József nyugalmazott pedagógus osztotta meg gondolatait, aki a vértanúk harcáról mesélt.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője ünnepi beszédében elmondta, hogy 172 évvel ezelőtt egy borús őszi napon 13 honvédtábornokot és Batthyány Lajos grófot kivégeztette az uralkodói önkény. „Nem hiszem, hogy gondoltak volna rá, hogy 172 évvel később egy nemzeti megemlékezés napja lesz az ő haláluknak az évfordulója. Ha megnézzük, hogy miért kellett mártírhalált szenvedniük, akkor tudhatjuk, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt az, amiért az uralkodó haragját kivívta, kiváltotta. Mert miről szólt ’48? Arról, hogy Magyarországon egyenlők legyenek az emberek, a jogegyenlőség megteremtéséről, arról, hogy legyen szólásszabadság, legyen szabad sajtó, legyen olyan hadsereg, amely megvédi ezt a hazát és még sorolhatnám” – tette hozzá a képviselő, majd egy kérdést tett fel: „Mit üzennek nekünk ma késői magyaroknak azok, akik ott akkor meghaltak? Azt, hogy a szabadságért, a nemzeti függetlenségért, egymásért, akár a halált is vállalni lehet.”

A beszédek után a résztvevők közösen elénekelték a himnusz, a székelyhimnuszt és a szózatot, valamint koszorúkat, mécseseket helyeztek el a téren található emlékműnél.