Kategóriák: DorogHírek

Rauscher György-díjjal ismerték el Lattmann Béla munkásságát

Október 1-jén, pénteken a zene világnapján fantasztikus koncertet adott Lattmann Béla, Orosz Zoltán, Borbély Mihály és Horváth Kornél a dorogi művelődési házban. Az ünnepségen adták át Dorog művészeti díját is, a Rauscher György-díjat, melyet Lattmann Béla vehetett át a polgármestertől.

„Elgondolkodtam, hogy ha művész lennék, akkor nagyon szívesen lennék dorogi, mert ez a város számon tart mindenkit, aki itt született, aki kötődött ehhez a településhez, akár díjat neveznek el róla, akár díjazottként hívják haza, és azt hiszem, hogy erre mindannyian büszkék lehetünk, mert akkor épül egy közösség, ha tudja, hogy honnan jön, kik azok, akik értéket teremtenek benne” – mondta dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, a művelődési ház színháztermében megrendezett zene világnapi rendezvényen.

Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere azt mondta, hogy a zene és Dorog kapcsolata egészen különleges, ezért is adtak ki egy könyvet Zene és Dorog címmel 2015-ben, amely Lencsés Lajos tollából született. A könyv nagy neveket sorakoztat fel. „Csodálkozhatunk, hiszen Dorog alig nagyobb, mint egy megtermett falu. De úgy tűnik, hogy azért a tehetség és a tehetséggondozásnak és annak a kibontakozásának a lehetőségét mégis csak jól teremtjük meg. Egy olyan műfaj van a zenében, aminek tulajdonképpen napi értelmezés szerint semmi értelme. De mégis milyen csodálatos, milyen nagyszerű lehetőséget nyújt a számunkra” – tette hozzá a polgármester.

Dorog Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2020-ban Dorog művészeti életének gazdagításáért, a város jó hírének szolgálatában végezett kiemelkedő munkájáért Lattmann Béla zeneművésznek adományozta oda a Rauscher György-díjat, melyet a pandémia miatt most, a zene világnapján adott át a polgármester.

A zene világnapi rendezvény Orosz Zoltán és Barátai Dallam és Szenvedély című lemezbemutató koncertjével folytatódott. Orosz Zoltán a kortárs zenészek egyik legsokoldalúbb és legkiválóbb képviselője, eMeRTon- és Artisjus-díjjal kitüntetett harmonikaművész. Zenei érdeklődése rendkívül összetett, a klasszikus zenétől a népzene világán át a dzsesszig megannyi stílusban egyformán otthonosan mozog. A világ számos pontján koncertezett már, Szingapúrtól Szibériáig, Kanadától Indiáig, Skandináviától Amerikáig. Barátai, zenésztársai az ünnepi esten: Borbély Mihály Kossuth- és Liszt díjas fúvós előadóművész, Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszerművész, Lattmann Béla, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett basszusgitár-művész voltak. A koncert végén vastapssal köszönte meg a közönség a nagyszerű muzsikálást a zenészeknek.

Lattmann Béla: zenei tanulmányait a dorogi Erkel Ferenc Zeneiskolában kezdte Gerstner Bálintné tanítványaként. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola bőgő-jazz tanszakán végzett. Basszusgitárosként számos kiváló zenei produkció szereplője. A legnagyszerűbb előadóinkat kíséri koncerteken, lemezfelvételeken, világhírű muzsikusokkal játszik együtt. Nagyszerű dzsesszegyüttesek basszusgitárosa: László Attila Band, Kaszakő, Jávori Kvartett, Kőszegi Grup, Trió Twillight. Fiával, Kristóffal is többször játszott az utóbbi években a Lattmann Quartettben. Lattmann Béla 1989 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola dzsessz tanszakának tanára. Közreműködött az alap- és felsőfokú basszusgitár-oktatás tantervének kidolgozásában, tankönyvek szerzője a témakörben. Számos nívós elismerést tudhat magáénak. 1992-ben Emerton-díjat, 2000-ben Pro Urbe Díjat vehetett át. Munkásságát elismerték a Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjével. 2021-ben átvehette a Demján-díjat a Megyei Príma díjátadó esten. Hazai és nemzetközi sikerei mellett is gyakran szerepel a nagy zenei hagyományokkal rendelkező szülővárosában, Dorogon is – a közönség nagy örömére. Legutóbb 2019-ben, a Magyar Kultúra Napján adott koncertet a színházteremben.

Lencsés Lajos világhírű oboaművész így vall róla A zene és Dorog című könyvében: „Milyen öröm egy ilyen nagyszerű muzsikussal beszélgetni, mert nem kellenek hosszú órák, hogy az ember megérezze azt a szeretet és boldogságot, ami őt élteti a zene iránt. Amikor zenét mond, akkor Bachra, Beethowenre és Bartókra ugyanúgy gondol, mint Piazzolára, Pege Aladárra, Szakcsi-Lakatosra vagy Miles Davisre, mert nincs más mérce a zenében sem, csak a jó és a rossz. Mivel fiatalkorában zongorázni is tanult – tanára volt Both Lehel is – ismer mindent a zeneirodalomból. Később jött a nagybőgő és a basszusgitár, amelynek nemzetközi nagymesterévé ért, aki tudását jelenleg a Zeneakadémia jazz tanszékén adja tovább. Béla, mint egy lökhajtásos repülőgép nagyot szippantott abból a varázsból, ami a zenéből és a zenélésből árad és ezt adja tovább, amikor muzsikál. Ha a muzsikálásnak van egy titka, akkor ez az: a hallgatók lelkébe azt a varázst belelehellni, ami nekünk muzsikusoknak lelkünket rezegteti, amikor muzsikálunk.” – hangzik az idézet Lencsés Lajos könyvéből.

Forrás: dorogimedence.hu / dorog.hu

Megosztás