Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Fenntarthatóság szimbóluma díjat nyert a nyergesújfalui Lucart

Rangos elismerésben részesült az olasz papíripari cég, a Lucart EcoNatural projektje Magyarországon. A magyar piac egyik vezető FMCG lapja, a Trade Magazin Fenntarthatóság szimbóluma 2021 díjat adott át a cégnek.

A FMCG piac elsőszámú magyar B2B szaklapja, a Trade Magazin egy fenntarthatóbb jövőért elnevezésű versenyében olyan cégek kaptak elismerést, amelyek vállalati működésében vagy a gyártási folyamatában, az alkalmazott technológiában, különböző fejlesztésekkel kisebb karbonlábnyomot hagynak, azaz kevésbé terhelik környezetüket. A Lucart EcoNatural projektjével nyerte el a Fenntarthatóság szimbóluma 2021 címet.

Omar Balducci, a Lucart Közép-Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója 2021. szeptember 22-én a Business Days díjátadó gálán elmondta: „Az egész Lucart csoport nagyon büszke az elismerésre. Ez is kifejezi, hogy helyes és követendő az út, amelyen a fenntartható jövőért haladunk.”

A fenntarthatóság a vállalat működésének alapja

A Lucart csoport magas minőségi és fenntarthatósági követelményeknek megfelelően gyárt. Ahogy 1998-ban Olaszországban, úgy 2018-ban Magyarországon is az első olyan cég volt, amelyik a háztartási papírtermékeket gyártó cégek közül megkapta az ökológiai minőséget tanúsító közösségi védjegyet, az Ecolabel-t. A fenntarthatóság fontos szerepet tölt be a cég életében, idén immár 16. Fenntarthatósági jelentésüket tették közzé.

A Lucart K+F részlege a körkörös gazdaság elősegítése érdekében indította el 2010-ben a Tetra Pakkal közös projektjét, Natural Projektet, amiből megszületett az EcoNatural termékcsalád. A körkörös gazdaság célja, hogy a termékek élettartamát a lehető legjobban meghosszabbítsuk.

EcoNatural – a körkörös gazdaság megvalósítása

A Lucart olyan körkörös gazdasági modellt vezetett be, amely az italos kartondobozoknak ad értéket azáltal, hogy a kartondobozokat összetevőik alapján szétválasztva két új anyaggá alakítja őket. A szétválasztás fizikai-mechanikai folyamat, amely során sem az emberre, sem a környezetre káros anyag nem kerül felhasználásra.

Az EcoNatural termékpaletta alapanyaga az italos kartondobozokból kinyert cellulózrostok újrafelhasználásával létrehozott Fiberpack®.

Azzal, hogy 2013 és 2020 között Fiberpack® papírt gyártottak, az alábbi eredményeket érték el:

  • több mint 6,5 milliárd kartondobozt hasznosítottak újra; ez a mennyiség egymás mellé téve 37-szer érné körbe a Földet
  • több mint 2,8 millió, vagyis 9600 futballpályányi fát óvtak meg a kivágástól
  • több mint 170 ezer tonnányi CO2 légkörbe kerülését előzték meg; ennyi CO2-kibocsátást 1,3 millió Róma-Milánó (vagy Budapest-Prága) autóúttal érnénk el