Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Budaörs

A múlt heti kupaforduló miatt egy hetes kihagyást követően ismét a bajnokságé a főszerep, ahol a 9. forduló jegyében a Budaörsöt fogadják a dorogiak. A találkozóra szeptember 26-án, vasárnap Tatabányán 16 órai kezdettel kerül sor – Szabó Gyula cikke.

A két csapat összecsapásai csak az elmúlt két évtizedes távlatra nyúlnak vissza, s főleg az utolsó tíz évben váltak gyakorivá az egymás elleni megmérettetések.

A legelső mérkőzésükre 2003 őszén került sor az NB III. Duna csoportjában, amely akkor a negyedik vonalnak számított. Ellenfelünk 3–1-re nyert és a következő két mérkőzésen is győzedelmeskedett, mindkétszer 2–1-re. Közte a Dorogon lejátszott meccsen, 2004 tavaszán a dorogiak emberhátrányban játszottak, ugyanis kapusukat, Molnárt kiállították. 2005-ben a tavaszi első bajnoki lett volna a Budaörs ellen, azonban a teljes forduló a télies időjárás miatt törölve lett és április 27-én, egy hétközi fordulóként pótolták. Éppen ez a mérkőzés 3–1-es dorogi győzelemmel zárult.

A két csapat legelső NB II-es összecsapásán készült felvétel, 2016 októberében

Az ezt követő évadban oda-vissza nyertek a budaörsiek, otthonukban 4–0-ra, egyben bajnokok lettek és kerültek a felsőbb osztályba. Így csak 2013-ban találkoztak újfent,  a harmadosztályban, ahol megint kettős győzelmet aratott ellenfelünk, ráadásul mindkétszer 4–1-re verték a mieinket. A 2014–2015-ös évad viszont e két csapat hatalmas küzdelmét hozta a bajnoki címért. A dorogiak veretlenül őszi bajnokként fordultak, ám ekkor került sor az ominózus 25 pont levonásra, amellyel a Budaörs szökött az élre és jutott fel a másodosztályba.

A 2019 őszén 3:0-ás dorogi győzelemmel végződött találkozó egyik jelenete (forrás: Budaörsi Infó.hu)

Egy évre rá a dorogiak is feljutottak és azóta, immár a hatodik évadban csoporttagok. Az első NB II-es szezon 3–0-ás dorogi győzelemmel zárult odahaza, a tavaszi visszavágón viszont éppen ekkor szakadt meg a kitűnő, 8 mérkőzésen át tartó menetelése a csapatnak, amely során még gólt sem kaptak. Az első félidőben pedig a Dorog még vezetett is, ám a második játékrész elején 5 percen belül 2–1-re fordítottak a hazaiak és nyerték a mérkőzést. A következő találkozó hozta az egyetlen pontszerzéssel járó idegenbeli mérkőzést ellenük, de ez sem Budaörsön, hanem Tatabányán, a budaörsiek ideiglenes otthonában történt (ellenfelünk öt évet albérletben töltött a saját pályájának felújítása okán). Változatos mérkőzésen 2–2-es döntetlen született, majd az utána jövő két meccset is a Budaörs nyerte, ráadásul az egyiket 4:1 arányban.

Az ediggi egyetlen idegenben szerzett pontot érő mérkőzésen 2017 augusztusában (forrás: bsc1924.com)

Üdítő színfoltként, 2019 őszén biztos 3–0-ás dorogi győzelem született hazai pályán, majd a koronavírus miatti járványhelyzet okán félbeszakadt bajnokság következtében a tavaszi visszavágóra nem kerülhetett sor. 2020 október elején Dorogon csaptak össze újfent, amikor mindkét csapat a tágabb értelemben vett élmezőnyben foglalt helyet tabellaszomszédként. A mieink igen gyatra napot kifogva simán kaptak ki 2–0-ra a fél gőzzel játszó ellenfelüktől, s nem volt szerencsésebb a tavaszi visszavágó sem Tatabányán, idén Húsvétvasárnap. A budaörsiek azt a meccset is behúzták, pedig a játék képe és a helyzetek alapján a dorogiak legalább egy döntetlenre rászolgáltak volna, viszont a vendéglátók közvetlen a második játékrész legelején szerzett találattal 1-0-ra megnyerték a meccset. Egyben a dorogi csapat ezzel elveszítette tavaszi veretlenségét.

Ez lesz a két csapat 20. egymás elleni tétmérkőzése. Az eddigi 19 találkozón 4 dorogi győzelem, 2 döntetlen és 13 vereség; 23 : 36-os gólaránnyal született.

Odahaza 10 meccsből  4 győzelem, 1 döntetlen, 5 vereség, 16 : 13-as gólaránnyal,

Idegenben egyetlen döntetlen és 8 vereség mellett 7 : 23-as gólaránnyal.

Az eddigi 23 dorogi gól szerzői időrendben: Csapó Károly (2), Merényi Tamás, Janetka Zoltán (2), Nász Szilárd, Hégli Sándor, Vigh Ádám, Fürjes Ádám, Bor Dávid, Tóth Martin, Medgyes Zoltán, Simon Attila (2), Faragó Tomás, Mészáros Áron, Szedlár Zoltán, Pudits Patrik (2), Beke Péter, Délczeg Gergely, Dlusztus András és Takács Péter.

Több játékos is megfordult mindkét csapatban, köztük három kapus is. Demjén Patrik, aki négy éve még a Dorog kapuját védte, utána a budaörsiek portása lett, míg a későbbi dorogi kapusok közül Horváth Gábor és Szentpéteri Viktor is korábban az ellenfelet erősítette. Ezen felül Lajer Gábor előbb a Dorog, majd a Budaörs soraiban szerepelt, míg Papp Máté pedig előbb a Budaörs játékosa volt, majd később igazolt Dorogra. A játékosokon kívül Miskei Attila személyében egy szakvezető is a sorban, aki szintén mindkét csapatnál edzősködött.

Az utolsó hazai egymás elleni meccsen tavaly októberben (forrás: Nemzeti Sport.hu )

A Budaörs idén a megszokottnál jóval gyengébben kezdte a bajnokságot és a tabella alsó régióját erősíti. Legutóbb otthon a Szeged mért rájuk megszégyenítő 4–1-es vereséget mégpedig úgy, hogy a félidőben még a zöld-feketék vezettek. Ez a vezető edző, Márkus Tibor posztjába került, s ellenünk már az új választottal, mégpedig a dorogi gyökerű, Gabala Krisztián – Gabala Ferenc fia – irányításával állnak ki. Ez a párharc külön érdekességként is ígérkezik, hiszen a budaörsiek trénere anyaegyesülete ellen szeretne bizonyítani.  Bár kedvezőbbnek tűnik a Dorog helyzete, mégis nagyon nehéz meccs vár Fenyvesi László fiaira. Ugyan papíron az ellenfél számít vendég csapatnak, mégis ők érezhetik inkább hazai pályán magukat, hiszen az elmúlt öt esztendőben a Grosics stadion volt az otthonuk, míg idén nyárra végre elkészült a felújított stadionjuk Budaörsön.

A dorogi csapat gyakorlatilag minden ötödik mérkőzésén tudott csak nyerni, viszont az eddigi négy győzelem kivétel nélkül három szerzett gólt hozott (háromszor 3:0, egyszer 3:1). A piros-fekete legénység legutóbbi három tétmérkőzésén gól képtelennek bizonyult, a budaörsiek ellen pedig az utolsó két meccsen, viszont amúgy sem nevezhető acélosnak a támadó alakulata, amely az idei szezonban még sosem jutott túl a két  szerzett gólon. Ezért is kissé szkeptikusan tekinthetünk a soron következő forduló elé, ugyanakkor feltétlen fontos volna továbbra is gyűjteni a bajnoki pontokat ebben a kiegyenlített mezőnyben.