Kategóriák: Hírek

Szivarfákat ültettek Mogyorósbányán

Szeptember 23-án ültették el a mogyorósbányai Vincellér téren azt a 10 darab szivarfát, melyet a település önkormányzata igényelt a Településfásítási Program keretében.

A település szépen felújított pincesoránál helyezték földbe a facsemetéket. A polgármester és a térség országgyűlési képviselője mellett az iskolások is segédkeztek a faültetésben, a Pilisi Parkerdő munkatársainak irányítása mellett.

Havrancsik Tibor polgármester beszédében elmondta, hogy a helyi önkormányzat kiemelt feladatának tekinti többek között a környezet megóvását, annak folyamatos szépítését, ezért is csatlakozott az idei faültetési programhoz. A település vezetése figyelmet fordít továbbá a környezettudatosságra való nevelésre is, ezért a korábbiakhoz hasonlóan ebbe a faültetési akcióba is bevonják a helyi iskolásokat. A polgármester hozzátette, hogy a terveik között szerepel az is, hogy ezt a területet füvesítik, majd padokat is telepítenek.

 „Magyarországon folyamatosan nő az erdőterületek nagysága, aminek az utóbbi két évben az Országfásítási Programmal adott új lendületet az agrártárca, ennek pedig egyik eleme a 10 ezer fő alatti települések fásítási programja.” – mondta dr. Völner Pál. A térség országgyűlési képviselője hozzátette: „Nagy öröm számomra, hogy a legtöbb település részt vesz a fásítási programban, főleg olyan formában amikor a gyerekeket is felvonultatják. Belőlük biztos, hogy környezettisztelő, környezetszerető felnőttek lesznek.” Végezetül a politikus emlékeztetett arra, hogy érdemes figyelni a pályázati oldalakat, hiszen folyamatosan jelennek meg olyan pályázatok, amelyek a hulladékgyűjtéssel, gyakorlatilag a szemetes környezetnek a rendbetételével foglalkoznak.

A szivarfa egy dekoratív díszfa, melynek szép lombkorona formája és nagy szív alakú levele van. A májustól nyíló látványos, oszlopszerű virágzata okán nemcsak közterületek, hanem bármely kert látványos dísze lehet. Az Agrárminisztérium egyébként teljes ültetési csomagot biztosít, amely a nagy méretű földlabdás sorfa mellett az ültetéshez szükséges eszközöket, támasztó karó, mulcs és favédő rács is tartalmazza.