Kategóriák: Hírek

Miért hatásosak a multivitaminok ősszel?

Bár még élvezhetjük a nyár utóélet, fejben már fel kell készülnünk, hogy az ősz nem lesz ilyen kegyes az időjárás szempontjából. Kevesebb napsütés jut mindenkinek, a felnőttekre több munka, a gyermekekre pedig az óvodában és az iskolában több társas kapcsolat vár, amelyek megnövelik a megbetegedések esélyét. Ezek ellen az immunrendszer erősítésével lehet védekezni, amelyhez hatékony segítséget jelentenek a multivitaminok.

Mi az a multivitamin?

Először is rögzítsük, mit jelent az, hogy multivitamin. A kifejezést azokra a készítményekre használják, amelyek egyszerre tartalmazzák a szervezet számára elengedhetetlen vitaminok, árványi anyagok és nyomelemek összességét. Ezzel tulajdonképpen segítenek a gyártók, akik megfelelő arányban és mennyiségben kiválogatják számunkra a fontos kiegészítőket. A készítmények között persze akad különbség, ezért érdemes az elismert, megbízható gyártók termékeit választani. Olvassuk el az ajánlásokat, az összetevőket, válasszunk korunknak és céljainknak megfelelő készítményt. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, nyugodtan kérjük ki a háziorvos vagy a gyógyszerész segítségét.

Miért van szükség ősszel multivitaminra?

A nyár a melegről, a napsütésről szól, ezt idén is megtapasztalhattuk hazánkban. Ilyenkor a szervezetünk feltöltődik, a napsütés jótékony hatásait mindenki érezheti a bőrén. Ősszel azonban jóval alacsonyabb a napsütéses órák száma, az időjárás mostohább lehet, lehűl a hőmérséklet, több a csapadék is. Ez azt is jelenti, hogy a szervezetünk lassan kimerül, sérülékenyebbé válik, így az immunrendszerünknek erősítésre van szüksége. Erre a változatos, egészséges táplálkozás a legfontosabb válasz, de emellett a multivitaminok is segítenek pótolni minden hiányt.

Miért fontos a multivitamin a gyerekeknek?

Ősszel különösen a gyermekek szervezete sérülékenyebb, hiszen ilyenkor mennek vissza az óvodába, iskolába, találkoznak újra társaikkal, barátaikkal. Hogy ez mivel jár? Rengeteg társas kapcsolattal, megbetegedési lehetőséggel. Elég, hogy az ovis csoportba egyetlen gyermek betegen érkezik, máris ott a baj, megfertőzheti társait. Erre mindig megvan az esély, ám ez sokkal kisebb, ha az immunrendszer „jó erőben van”, így megfelelően tud védekezni. Nem véletlen, hogy a multivitamin gyermekeknek kifejlesztett változata külön kategóriát képvisel – ebben azok a vitaminok kaptak helyet, amelyekre a legnagyobb szükségük van.

Mi található meg egy jó multivitaminban?

Amikor elismert gyártót választunk, biztosak lehetünk benne, hogy az adott készítménnyel nem lesz gond. Ha például a GAL multivitamin kerül szóba, az egyik legjobb megoldást említjük, hisz a termék gyártásánál előtérbe helyezték a természetességet és életszerűséget. Ha mégsem vagyunk biztosak a dolgunkban, nézzük meg, mi van az adott multivitaminban. Ősszel jól jön az A-, a C- és a D-vitamin, ezek pótlása fontos, így mindenképp szerepeljenek az összetevők között.

Kell félni a multivitamin túladagolásától?

A válasz röviden: nem. Természetesen meg kell nézni a gyártói ajánlást, így ősszel is csak annyit szabad fogyasztani az adott termékből, amennyi elő van írva, de attól ilyenkor sem kell tartani, hogy mondjuk túl egészségesen eszünk, így a felesleges „vitaminrátöltéssel” gondot okozunk magunknak. Ilyen nincs, felesleges ezen aggodalmaskodni.

Megosztás