Kategóriák: HírekTát

Porcelánbabákból nyílt kiállítás Táton

Idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Táti Porcelánbaba Klub. Ezen alkalomból jubileumi kiállítást szerveztek a táti kultúrházban.

Augusztus 13-án, pénteken délután a kiállításmegnyitó előtt már zenés köszöntővel várták a kultúrház udvarán a szép számú érdeklődőket. Majd miután mindenki elfoglalta a helyét a nagyteremben Hámos László, a kultúrház igazgatója köszöntötte a meghívott vendégeket, többek között dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Romanek Etelkát, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat alelnökét, Turi Lajost, Tát polgármesterét, Keglovich Ferencnét, a Magyar Bababarátok Egyesületének elnökét és dr. Györgyi Erzsébetet, a Kiss Áron Magyar Játék Társaság elnökét, valamint a környékbeli települések polgármestereit, Tát díszpolgárait és képviselőit, valamint minden kedves vendéget.

Hámos László kiemelte, hogy kivételes nap ez a mai, hiszen egy olyan művészeti alkotó csoportot ünneplünk ma, amely egyedülálló az országban. „Egyedülálló, mert bár sok egyéni alkotó tevékenykedik hazánkban, egy ilyen nagy létszámú, immár másfél évtizede együtt alkotó, gyönyörű, néhol grandiózus, tematikus életképeket megvalósító közösség, csak nálunk Táton működik, és erre mi tátiak büszkék is vagyunk.” – tette hozzá.

A kiállításmegnyitó elején az idén fennállásának 31. évfordulóját ünneplő Táti Német Nemzetiségi Asszonykórus műsorát hallgathatták meg az érdeklődők, majd a11 éve alakult Táti Férfikórus produkcióját.

A zenés program után Keglovich Ferencné osztotta meg ünnepi gondolatait. Elmondta, hogy Tátot két okból is a szíve ügyének tartja, az egyik, hogy amikor itt német szót hall, akkor osztrák nagyapja jut eszébe, a másik pedig az, hogy az elképzelése ezen a településen valósult meg, ezen belül pedig mindig azokra a táti porcelánbaba készítőkre gondol, akik vállalták a hosszadalmas, sok türelmet és odafigyelést igénylő munkát. „1995-ben Bázelban jártam és ott láttam először csodálatos antik porcelán babákat. Akkor gondoltam rá, hogy milyen jó lenne, ha Magyarországon is lehetne látni ilyen alkotásokat és lenne egy olyan közösség, ami ezeket megvalósítja. Először 1997-ben szerveztem baba kiállítást Győrben, a Zichy palotában, azonban ezen a kiállításon még csak két darab porcelánbaba volt, hiszen hiába kutattam, hazánkban nem volt még hagyománya a porcelánbaba készítésnek. Majd nagyon örültem, mikor 2006-ban porcelánbaba klub alakult Táton” – idézte fel emlékeit Keglovich Ferencné.

Dr. Györgyi Erzsébet elmondta, hogy nagy tisztelője a Táti Porcelánbaba Klubnak, hiszen kompozíciók sorát hozzák létre, színvonalas témaválasztással, nagy fantáziával, stílusosan. Ki kell emelni, hogy az egyes kompozíciókhoz minden tag hozzájárul munkájával, így a babák rendkívül értékes közösségi munkával készülnek el. „A témaválasztásokat eddig mindig nagy örömmel üdvözölhettük, megjelenik bennük hazánk történelme, a falusi, a polgári és az arisztokrácia életének jelenetei és ami nagyon különösen kedves, hogy a felnőttek társadalma mellett a gyerekek is megjelennek.” – mondta dr. Györgyi Erzsébet.

„A játék végig kíséri az ember egész életét. Varázsa minden korosztályt magával ragad. Az itt látható életképek nem játékok, nem tárgyak, nem élőlények, élőlény közeli alkotások. Megmutatkozik bennük az élettel teli szeretet. Ezt varázsolják elénk az alkotók.” – így kezdte felvezetőjét Turi Lajos, majd megjegyezte: „Az emberre irányítják a figyelmet, ötvöződik bennük az alkotás szabadsága és a közösségi lét öröme. Tisztelet és dicséret az alkotóknak a kreativitásért, az ötletelésért, a fáradhatatlan munkáért. Köszönet és elismerés a vezetőknek a szakmai munkáért, a tizenöt éven keresztül tartó összefogásért, logisztikai kezelésért, és kívánom, hogy az elkövetkezendőkben még sokáig hódoljanak, hobbijuknak, szenvedélyüknek, boldogítván önmagukat és másokat”. Beszéde után pedig virágokkal köszönte meg a babaklub tagjainak a 15 éve tartó munkájukat.

„Egy településről legtöbbet nem az mond el, hogy milyen a lakosság, népesség, lakosságszám, hanem hogy milyen közösségek alkotják. És azt hiszem, hogy ez a legfontosabb. Beszélhetünk sportegyesületekről, kulturális egyesületekről, beszélhetünk arról, hogy milyenek az önkéntes tűzoltók, a polgárőrök, a horgászok, akik úgymond savát-borsát adják ezeknek a közösségeknek. Mindig az számít, hogy mi az, amit a többieknek nyújtani akarnak, mi az, amivel értéket teremtenek, amit be tudnak mutatni, amivel úgymond gazdagabbá teszik a települést. Hál’ Istennek a választókerületemben ez a jellemző a településekre.” – mondta dr. Völner Pál beszédében. Kiemelte, hogy nem véletlenül került be a megyei értéktárba ennek a klubnak a teljesítménye, hiszen egy olyan színfoltja a megyének, az országnak, ami máshol nem lelhető fel, és ezért kiemelten büszkék lehetünk rá. A képviselő mindezek mellett megjegyezte azt is, hogy meg kell nézni annak a lehetőségét, hogy hol lehetne ezekből a babákból egy állandó kiállítást kialakítani. De például a parlementben is szívesen látna egy kiállítást karácsonykor, amit a gyerekek is megtekinthetnének. Végül megköszönte a tátiaknak, hogy nagyon fegyelmezetten vettek részt az oltási programban, és arra kért mindenkit, aki még nem oltakozott, hogy tegye meg, hiszen most nem kell maszkokról beszélni, valamint nagyon jó érzés újra közösségben lenni. „Tegyünk azért, hogy Magyarország egy ilyen üde sziget legyen ebben a baj tengerben, amiben éppen vagyunk” – jelentette ki a képviselő.

A köszöntők és a beszédek után Szabó Magdolna énekművész és tanítványainak műsorát hallgathatták meg a résztvevők, majd közösen tekintették meg a kiállítás legapróbb részleteit.